obmejni spor

V spopadu med indijsko in kitajsko vojsko ubitih več vojakov na obeh straneh

B.K.
16. 6. 2020, 10.45
Posodobljeno: 16. 6. 2020, 13.09
Deli članek:

Obmejni spor je prerasel v spopad.

Profimedia
Indijski vojak

Indijska vojska je sporočila, da so v nasilnem spopadu na meji s Kitajsko umrli trije indijski vojaki, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg. Kitajski mediji medtem poročajo, da naj bi v streljanju umrlo tudi pet kitajskih vojakov.

Spopad se je zgodil na nemarkiranem mejnem območju v pokrajini Kašmir, ki se razteza med Indijo, Pakistanom in Kitajsko. Tam kitajski vojaki zasedajo ozemlje, ki ga Indija šteje za svoje. Kitajsko zunanje ministrstvo je medtem sporočilo, da relevantnih informacij o domnevnih smrtnih žrtvah še nima.

Po navedbah predstavnika indijske vojske naj bi se kmalu sestali politični predstavniki obeh držav, da umirijo nastalo situacijo.

Mejni spori med Indijo in Kitajsko potekajo že dolga leta. Kitajska vojska tako zaseda ozemlje na severu Indije, ki ga slednja šteje za svoje, indijski vojaki pa zasedajo ozemlje ob skrajnem vzhodu države, ki ga za svoje šteje Kitajska.

Strani sta se sicer pred dnevi dogovorili za premirje, a so po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva indijski vojaki včeraj nelegalno vstopili na del, ki naj bi po dogovoru pripadal Kitajski. “Izzivali so in napadli kitajsko stran, kar je privedlo do resnega fizičnega obračuna. Kitajska je že indijski strani že poslala protestno noto,” je dejal predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. “Kitajska zahteva, naj se indijska stran izogiba enostranskim premikom, ki bodo še bolj zapletli situacijo na meji.”