"neuporabno"

Severna Koreja razstrelila poslopje skupnega urada na meji

B.K.,G.G./STA
16. 6. 2020, 09.36
Posodobljeno: 16. 6. 2020, 13.16
Deli članek:

Severna Koreja je po poročanju južnokorejskih oblasti, danes razstrelila poslopje urada za zveze z Južno Korejo na svoji strani meje.

Profimedia
Južnokorejske oblasti predvidevajo, da je šlo za razstrelitev, saj so opazile dim.

"Severna Koreja je ob 14.49 razstrelila urad za zveze v Kaesongu," je sporočilo južnokorejsko ministrstvo za združitev, ki je pristojno za odnose s Pjongjangom.

Nekaj minut pred objavo tega sporočila je bilo na območju skupnega industrijskega območja v Kaesongu, kjer je bil urad za zveze, slišati eksplozijo, videl pa se je tudi dim.

Profimedia
Poslopje urada za zveze med Severno in Južno Korejo.

Uničenje urada je sicer minuli konec tedna napovedala vplivna sestra severnokorejskega voditelja Kim Džong Una, Kim Jo Džong. Urad je označila za "neuporabnega". Konec minulega tedna pa je tudi naznanila, da je severnokorejska vojska pripravljena zasesti tamponski pas ob meji.

Pri Kimovi sestri so nemir sprožili prebežniki iz severa na jug, ki po Seoulu in drugih mestih raznašajo protikimovsko propagando. Na mejnem pasu se propagadno vojno v zadnjem času prav tako gredo predvsem skupine prebežnikov, ki pošiljajo balone čez mejo. Ti baloni nosijo letake, na katerih se predstavlja resnica z juga. V košarah pa je tudi hrana, in dolarski bankovci. Pjongjang je od Seula zahteval, naj ukrepa proti tej propagandni kampanji. Severna Koreja je pretekli teden prekinila vse komunikacijske povezave z Južno Korejo.

Kitajska in Rusija pozvali k zadržanosti

Kitajska je po uničenju urada pozvala k miru in stabilnosti na Korejskem polotoku, Rusija pa je strani pozvala k zadržanosti.

"Severna Koreja in Južna Koreja sta eno ljudstvo in Kitajska je kot soseda vedno upala na ohranjanje miru in stabilnosti na Korejskem polotoku," je povedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. Kitajska sicer velja za zaveznico Pjongjanga.

To velja tudi za Kremelj, ki je strani pozval k zadržanosti. "Smo zaskrbljeni, vse strani pozivamo k zadržanosti," je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da zaenkrat ne načrtujejo pogovorov s Pjongjangom na najvišji ravni.