Letališča

Grčija s tem odprla vrata turizmu, pred sezono pa mešani občutki

A.S./STA
15. 6. 2020, 21.23
Deli članek:

Grčija je danes po treh mesecih zaustavitve prometa vnovič odprla največji letališči, in sicer v Atenah in Solunu, s čimer je odprla vrata turizmu. Turizem, kjer imajo za poletno sezono mešane občutke, je za državo zelo pomemben, ustvari namreč četrtino bruto domačega proizvoda.

Reuters
Plaža v Solunu (fotografija je simbolična)

"Obnavljamo najpomembnejši proizvodni motor in končujemo tesnobo 700.000 delavcem v turistični dejavnosti," je dejal minister za turizem Harry Theoharis.

Država bo regionalna letališča znova odprla 1. julija.

Turizem je za državo najpomembnejši del gospodarstva, vendar pa imajo v tej panogi na lokalni ravni mešane občutke za poletno sezono.

"Zadovoljni bomo, če bomo zaslužili četrtino tistega, kar smo lani," je poudaril prvi mož hotela na Rodosu Kristos Pilatakis. Njegova ocena je v skladu s splošnim trendom. Hoteli na egejskem otoku Santorini, ki je glavna destinacija za večino tujih turistov, so denimo trenutno le 20- do 25-odstotno zasedeni.

Grčija je imela izbruh covida-19 pod nadzorom, na otokih je bilo primerov okužb zelo malo. Zdaj so prebivalci razdeljeni, upajo, da bodo gosti prišli, hkrati pa se bojijo drugega vala okužbe. Vlada je na otoke, kjer so prebivalci večinoma starejši, zdravstvena oskrba pa skromna, pred začetkom turistične poletne sezone poslala zdravstvene ekipe, a zaskrbljenost ostaja.

"Situacija je zelo čudna - ljudje se bojijo covida-19, vendar želijo delati, saj skoraj vse zaslužijo v juliju in avgustu," je povedal zdravstveni reševalec na otoku Tasos Tanasis Manciavelas. Ob tem je ocenil še, da je vse novo in se dogaja hitro, ljudje ne vedo, kaj naj si mislijo.

Danes, šest dni pred splošnim odprtjem španske meje, je turiste dočakala tudi španska Mallorca. Na Mallorco je iz Düsseldorfa pripotovalo 180 nemških turistov, skupno naj bi jih v prihodnjih dneh prišlo skoraj 11.000.

Gre za poseben projekt, ki so ga regionalne oblasti dorekle z nemškim turističnim operaterjem Tui in omogoča nemškim turistom potovanje na balearske otoke Mallorca, Ibiza, Menorca in Formentera. Drugim državljanom še ni dovoljeno potovati na ta španski arhipelag.

Regionalne oblasti in turistični delavci so s pilotnim projektom pomemben test za španski turistični sektor, ki predstavlja okoli 12 odstotkov bruto domačega proizvoda. Še vedno veljajo stroge zdravstvene smernice, turistom bodo ob prihodu izmerili temperaturo, so poudarili.

Mallorca je pomembna turistična destinacija za Nemce, tam jih je bilo lani okoli 4,5 milijona.