Nezakonit vstop v EU

Število migrantov, ki skušajo vstopiti v Evropsko unijo, se je maja povečalo

A.S./STA
14. 6. 2020, 17.57
Deli članek:

Število migrantov, ki skušajo vstopiti v Evropsko unijo, se je maja povečalo, je danes ob sklicevanju na poročilo evropske agencije za zunanje meje Frontex poročala nemška medijska skupina Funke. Skupno število nezakonitih prehodov meje v prvih petih mesecih letošnjega leta je kljub temu nekoliko nižje kot v enakem obdobju lani.

Reuters
Najbolj obremenjena pot v Evropo je vzhodna sredozemska migrantska pot - iz Turčije v Grčijo.

V preteklem mesecu so na glavnih evropskih migracijskih poteh zabeležili skoraj 4300 nedovoljenih prehodov meje, kar je trikrat več kot v aprilu. Takrat je bilo število prehodov zaradi pandemije novega koronavirusa rekordno nizko.

Vsega skupaj je Frontex od januarja do maja zabeležil 31.600 nezakonitih prestopov meje, kar je šest odstotkov manj kot lani. Najbolj obremenjena pot v Evropo je vzhodna sredozemska migrantska pot - iz Turčije v Grčijo. Od januarja do maja so na njej našteli 12.700 primerov nezakonitih prestopov meje, kar je sicer 28 odstotkov manj kot lani. Večina migrantov je prišla iz Afganistana.

Še 3700 migrantov je proti Evropi prišlo po zahodni sredozemski poti iz Maroka v Španijo, kar je manj kot polovica v primerjavi z enakim obdobjem lani. Na drugih migrantskih poteh so številke za prvih pet mesecev višje kot lani. Na zahodnobalkanski kopenski poti so denimo našteli 6900 nezakonitih prehodov meje, kar je za 50 odstotkov več.

V vodilni nemški organizaciji zagovornikov pravice do azila Pro Asyl sicer ugotavljajo, da so glede na številne krize po svetu tudi majske številke še razmeroma nizke. Prav tako Günter Burkhardt iz te organizacije opozarja, da prosilci za azil trenutno skoraj nimajo možnosti zakonitega vstopa v EU.