Korupcija

Madurov tesni sodelavec, obtožen pranja denarja, na letališču pristal v rokah policije

A.S.
14. 6. 2020, 14.15
Deli članek:

Na Zelenortskih otokih so policisti prijeli kolumbijskega poslovneža 48-letnega Alexa Naina Saaba Morana. Ameriški organi so namreč za njim julija lani razpisali tiralico zaradi pranja denarja.

Twitter
Alex Nain Saab Moran

Tesnega sodelavca predsednika Venezuele Nicolasa Madura Alexa Naina Saaba Morana so na podlagi rdečega Interpolovega opozorila, prijeli v petek. Saab Moran je bil z venezuelskim letalom namenjen v Iran, na Zelenortskih otokih so se ustavili, da bi dotočili gorivo, tam je pristal v rokah policije, poroča britanski časnik BBC. Njegova odvetnica v Združenih državah Amerike Maria Domingues je potrdila aretacijo, več pa ni želela komentirati. 

Reuters
Nicolas Maduro

48-letnika ameriške oblasti obtožujejo pranja denarja, bil naj bi Madurov ključni člen v korupcijski mreži. Velike vsote denarja naj bi zaslužil s precenjenimi pogodbami in državno vodenim menjalnim tečajem, kot tudi z distribucijo osnovnih živil. Venezuela se sooča s kroničnim pomanjkanjem hrane in zdravil, kar je posledica dolgoletne politične in ekonomske krize. "Saab je sodeloval z Madurovimi sodelavci, skupaj so vodili veliko korupcijsko mrežo in izkoriščali lačno populacijo," je povedal ameriški minister za finance Steven Mnuchin in dodal: "Hrano izkoriščajo kot način družbenega nadzora, s tem nagrajujejo politične privržence in kaznujejo nasprotnike, pri čemer z goljufijami v svoje žepe pospravijo na milijone dolarjev ".

Predsednik Maduro in njegov režim vodenja je vseskozi tarča kritik zaradi korupcije, sam pa to vztrajno zanika. Marca letos so ga ameriške oblasti celo obtožile, da državo vodi z "narko-terorizmom".