povezano s tržnico mesa

Na Kitajskem največ novih primerov okužb od aprila, narašča zaskrbljenost pred novim izbruhom

A.S./STA
14. 6. 2020, 09.03
Posodobljeno: 14. 6. 2020, 09.06
Deli članek:

Na Kitajskem so danes potrdili 52 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ od aprila. V državi, kjer se je v začetku leta začela pandemija, so sicer širjenje bolezni v pretežni meri spravili pod nadzor, a sedaj narašča zaskrbljenost pred novim izbruhom, ki je povezan s tržnico mesa ter sadja in zelenjave na jugu Pekinga.

Reuters
Zaskrbljenost na Kitajskem narašča, odkar so pred nekaj dnevi dnevi v Pekingu potrdili prve primere okužbe po dveh mesecih, od katerih so bili številni povezani s tržnico Xinfadi.

Glede na navedbe zdravstvenih oblasti so 36 novih primerov zabeležili v prestolnici, še dva pa v bližnji provinci Liaoning, a naj bi bila prav tako povezana s primeri iz Pekinga. Preostalih 19 novih okužb naj bi bilo vnešenih iz tujine.

Zaskrbljenost na Kitajskem narašča, odkar so pred nekaj dnevi dnevi v Pekingu potrdili prve primere okužbe po dveh mesecih, od katerih so bili številni povezani s tržnico Xinfadi. V soboto so povezave z njo potrdili tudi pri številnih novih potrjenih primerih.

Tržnica Xinfadi je največja v Pekingu in se razprostira na površini 112 hektarjev. V celoti jo bodo razkužili in testirali skupno okrog 10.000 zaposlenih in trgovcev in zaposlenih.

Tržnica je zaprta, mestne oblasti pa so odredile karanteno za 11 četrti v pekinškem okrožju Fengtai. Zaprli so devet bližnjih šol in vrtcev, preložili pa so tudi vrnitev otrok v osnovne šole po mestu. Odpovedali so tudi vse športne prireditve. Narašča tudi zaskrbljenost glede varnosti verige oskrbe s hrano, zaradi česar so zaprli še nekaj tržnic v mestu.

Vsega skupaj so doslej na Kitajskem potrdili 83.132 primerov okužbe z novim koronavirusom, 4634 ljudi je umrlo.

Reuters
Direktor tržnice Xinfadi je sporočil, da so virus odkrili na deskah za obdelavo lososa.