Rojena v napačnem telesu

To je dan, ko se je Nina na novo rodila. Pred posegom ji je svetovala priljubljena Salome

Ajla Sijamhodžić
14. 6. 2020, 10.37
Posodobljeno: 28. 1. 2021, 15.17
Deli članek:

Nini Kožul, ki je bila rojena kot Hrvoje, se je po več kot štiridesetih letih občutka ujetosti v napačnem telesu, uresničila njena največja želja.

Osebni arhiv
Umetnico ličenja je čakal še zadnji korak tranzicije.

Spomnimo:

Z Nino Kožul, umetnico ličenja, ki je velikokrat sodelovala tudi na slovenskem tednu mode, smo se pogovarjali lani v poletnih dneh. Nina, ki je bila v hrvaški prestolnici rojena kot Hrvoje, se je po več kot kot štiridesetih letih občutka ujetosti v napačnem telesu odločila, da začne s tranzicijo. 

Ker se s terminom transspolnosti ni srečala vse do 27. leta, je bila Nina v srednji šoli prepričana, da njene težave izhajajo iz nepriznavanja svoje homoseksualne spolne usmerjenosti. Njene težave so se stopnjevale, občutek utesnjenosti pa ni izginil, Nina se je zato po srednji šoli pridružila duhovni skupnosti. V ašramu je živela do 26. leta, več kot dve dodatni leti pa je preživela v Indiji. Ko se je vrnila iz Indije, je vedela, da mora začeti z normalnim življenjem. "To me je pravzaprav pripeljalo do Slovenije, leta 2000 sem se odločila za študij. Vpisala sem se na Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani in študij tudi uspešno zaključila". V slovenski prestolnici je leta 2011 začela delati kot umetnik ličenja. "Sodelavke in sodelavci so me lepo sprejeli in lahko rečem, da je bivanje v Ljubljani pripomoglo k temu, da najdem Nino," je takrat povedala.

Leta 2015 je odšla v Berlin in predavala na šoli za ličenje, takrat pa je prvič osebno spoznala transseksualno osebo. "Bila je moja učenka, ki je prestala celotno tranzicijo, tudi zadnji operativni poseg spremembe spola. Bila mi je v veliko pomoč, soočila me je z dejstvom, kaj bi se lahko zgodilo, če bi s tranzicijo venomer odlašala".

Osebni arhiv
Nina je bila rojena kot Hrvoje.

Nina je pri povratku iz Berlina v Ljubljano leta 2014 in potrkala na vrata osebnega zdravnika, njena tranzicija se je takrat začela.  Psihološka in psihiatrična obravnava, horomonska terapija, operativni poseg povečanja dojk, ki ga je opravila v Ljubljani,  in operacija feminizacije obraza, ki je potekala v Španiji, čakal jo je še zadnji operativni poseg. 

Novo rojstvo

Nina je ves ta čas varčevala in na koncu tudi zbirala sredstva za pomoč na njeni poti do zaključka tranzicije. Uspelo ji je. 25. novembra lani je v Beogradu prestala zadnji operativni poseg spremembe spola. Pred tem je v stik stopila s priljubljeno Salome, ki ji je svetovala. Dvojico je sicer operiral isti kirurg dr. Miroslav Đorđević

Pravi, da se počuti "kot da se je na novo rodila".

Nina je po operativnem posegu hitro okrevala. Tretji dan po posegu je prenehala z jemanjem analgetikov, dva meseca po operaciji pa je umetnica ličenja že vihtela čopiče. Nina si želi iz estetskih razlogov opraviti še rekonstrukcijo zunanjega spolovila, sicer pa je njena pot tranzicije zaključena. 

47-letnica je svojo izkušnjo podrobno opisala v videoposnetku, ki ga je aprila objavila na Youtube.

Osebni arhiv
Izpostavlja, da transspolnost ni odločitev, temveč se človek s tem rodi.