insceniran incident

Janša: v mejni incident vpletena globoka država, "kot leta 1994 v aferi Depala vas"

B.K./STA
12. 6. 2020, 13.44
Posodobljeno: 12. 6. 2020, 14.57
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša je danes v tvitu glede domnevnega dogodka ob meji z Italijo, ko naj bi slovenski vojak ustavil sprehajalca in vanj uperil puško, namignil, da gre za insceniran incident za diskreditacijo Slovenske vojske. V ozadju pa naj bi bili "kadri globoke države" v tožilstvu, policiji in medijih.

Bobo
Janez Janša

Janša je na Twitterju poobjavil prispevek Nove 24 TV, v katerem ta razkriva domnevno identiteto omenjenega sprehajalca, hkrati pa navaja, da naj bi šlo "za radikalnega titoista in zagovornika Antifa". Televizija na svoji spletni strani tudi navaja, da pri tem dogodku "ne gre izključiti možnosti o načrtni provokaciji Slovenske vojske in s tem tudi vlade z namenom insceniranja incidenta".

Obtožbe o globoki državi in terorizmu

Premier je ob tem zapisal tudi lastni komentar: "Kot leta 1994 v aferi Depala vas. Inkarnacija Smolnikarja - oboževalec diktatorja, član mednarodne teroristične organizacije v akciji za diskreditacijo Slovenske vojske, v ozadju pa kadri globoke države v tožilstvu, policiji in MSM (osrednji mediji, op.a.)".

Zatem je Janša poobjavil tudi tvit nekega drugega uporabnika tega družbenega omrežja, da je "slučajno Slovenska vojska na meji legitimirala podpornika, člana teroristične organizacije Antifa in 'gorečega' nasprotnika Janeza Janše".

Preiskava še ni zaključena

Preiskava spornega dogodka na meji z Italijo po dosedanjih informacijah s policijske uprave v Kopru še ni zaključena. Zadevo preiskuje tudi Obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, poročilo o dogodku pa je zahteval predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Pojasnila pričakuje tudi opozicija.

Incident na meji z Italijo "umetno ustvarjen"

Notranji minister Aleš Hojs je danes ob robu obiska v Metliki izjavil, da je bil domnevni incident na meji z Italijo, ko naj bi slovenski vojak s puško ustavil sprehajalca, "umetno ustvarjen". "Naloga vsakega, ne samo vojaka, je, da preprečuje kazniva dejanja," je dejal. 

"Če je ta vojak imel indic, da gre za organiziran kriminal, da gre za tihotapljenje ljudi, je - tako kot bi moral narediti vsak izmed nas - v bistvu moral odreagirati in kazniva dejanja preprečevati," je dejal Hojs. Preiskava dogodka sicer še poteka.

Aktivacija 37a člena

Minister je bil kritičen tudi na račun medijev, ki naj bi v četrtek "izjemno zavajali". "Informacije o tem, da vojska ne bi smela nositi orožja, so neresnične," je poudaril. 

Hojs sicer ni pojasnil, kateri mediji naj bi poročali o tem, da vojska ne bi smela nositi orožja. So pa številni strokovnjaki za varnost - med njimi obramboslovca Jelena Juvan in Vladimir Prebilič - opozorili, da glede na sedanja pooblastila po 37. členu zakona o obrambi vojak pri varovanju meje nikakor ne bi smel uperiti orožja v osebo in jo na tak način ustaviti, vsaj ne v primeru, kot je bil opisan. To bi lahko naredil samo policist, s katerim je vojak v skupni patrulji za nadzor državne meje. 

Hojs je sicer izpostavil še, da ne držijo trditve, "da bi morali biti vojaki neprestano skupaj s policistom". "Sodelovanje vojske tudi ob neuporabi 37a člena (zakona o obrambi, op. a.) pomeni, da je vojska pod usmerjanjem in nadzorstvom policije in tudi v teh primerih je vojska tam bila pod takim nadzorom," je zagotovil minister. 

Hkrati je napovedal, da bo državnemu zboru znova predlagal aktivacijo 37a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom na meji dal policijska pooblastila, "če bo intenzivnost migracij zopet večja". 

Naloge vojakov

Sicer so tudi v Slovenski vojski že nekajkrat pojasnili, kakšne so naloge slovenskih vojakov pri varovanju meje. S policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist. Ni nujno, da so vseskozi fizično skupaj, ampak so lahko tudi v stiku s pomočjo komunikacijskih sredstev. 

Vojaka policistu nudita predvsem podporo in varnost pri izvajanju njegovih nalog in izvajanju postopka z osebami. Vojakova naloga je, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil, so pojasnili pri Slovenski vojski. 

Načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Robert Glavaš je v četrtek poudaril, da bodo dogodek raziskali. "Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati," je dejal.