Kalifa Haftar

Libijski odpadniški general podprl novo prekinitev ognja

L.K./STA
6. 6. 2020, 21.47
Deli članek:

Libijski odpadniški general Kalifa Haftar je podprl novo prekinitev ognja v Libiji, ki bi se začela v ponedeljek, je po pogovorih sporočil egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi.

Profimedia
Haftarja v konfliktu podpirajo Egipt, Združeni arabski emirati in Rusija.

Sile mednarodno priznane vlade pa so medtem zagnale ofenzivo na mesto Sirte.

V Libiji se nadaljujejo spopadi med silami generala in mednarodne priznane vlade, ki je v zadnjih tednih doživela več zmag. Pokusi končanja konflikta za zdaj niso bili uspešni, egiptovski predsednik pa je danes predlagal novo politično pobudo za končanje spopadov. V okviru pobude bi v ponedeljek začela veljati prekinitev ognja, je danes dejal Al Sisi po pogovoru s Haftarjem in predsednikom parlamenta na vzhodu Libije Akvilo Salehom.

Oba libijska predstavnika sta predlog podprla.

Haftarjeve sile se v Libiji borijo proti podpornikom mednarodno priznane vlade premierja Fajeza al Saradža. Lani je general začel ofenzivo na prestolnico Tripoli, v zadnjih tednih pa izgublja prevlado in strateško pomembna območja. V četrtek je Saradž sporočil, da imajo spet pod nadzorom celotno prestolnico. Ravno danes so sporočili, da so začeli ofenzivno na mesto Sirte, ki je rojstno mesto umrlega diktatorja Moamerja Gadafija.

Haftarja v konfliktu podpirajo Egipt, Združeni arabski emirati in Rusija, opazovalci pa ocenjujejo, da gre zadnje uspehe vlade pripisati predvsem vojaški pomoči iz Turčije.

V Libiji od strmoglavljenja dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011 divja državljanska vojna. Odpadniški general Haftar, čigar sile nadzirajo vzhodno Libijo ter večino oaz in naftnih polj na puščavskem jugu države, se za oblast v državi bojuje z mednarodno priznano vlado.