Abdelmalek Droukdel

FOTO: Francozi teroristom zadali hud udarec

L.K.
6. 6. 2020, 16.46
Posodobljeno: 6. 6. 2020, 16.47
Deli članek:

Francoska vlada je razkrila, da je bil v vojaški operaciji v njeni režiji ubit vodja Al Kaide v severni Afriki.

Profimedia
Abdelmalek Droukdel

Po besedah francoske obrambne ministrice Florence Parly so francoske sile in njihovi zavezniki v četrtek v Maliju pokončali Alžirca Abdelmaleka Droukdela in več njegovih tovarišev. Kako so potrdili njegovo identiteto, ni jasno, a je to za državo po več letih vojskovanja z džihadisti v Sahelu pomembna zmaga. Droukdel je bil ubit v kraju Tessalit na severozahodu Malija.

Skrajna skupina, ki se zavzema za strmoglavljenje alžirske vlade in ustanovitev islamske države, smrti svojega voditelja še ni potrdila.

Francija ima v regiji, ki se razteza prek Burkine Faso, Čada, Malija, Mavretanije in Nigra, približno 5000 svojih vojakov.

Al Kaido v islamskem Magrebu so vzpostavili alžirski skrajneži v 90. letih prejšnjega stoletja, šele leta 2007 pa so formalno prevzeli ideologijo teroristične mreže Al Kaide. Najprej so se imenovali salafisti za pridige in bojevanje. Baze Al Kaide v islamskem Magrebu so na severu Malija, od koder je skupina v preteklosti izvajala napade in ugrabitve Zahodnjakov v Sahelu.

Na širšem območju Sahare deluje tudi Islamska država, ki izvaja napada ob zahodni meji države Niger. Ministrica Parly je ob tem v petek sporočila, da so francoski vojaki ujeli vodjo skupine Islamska država v veliki Sahari (EIGS) Mohameda al Mrabata ter dodala, da se operacije proti EIGS nadaljujejo.