Zavzeli letališče

Velika izguba za odpadniškega generala v Libiji

L.K./STA
4. 6. 2020, 12.18
Posodobljeno: 4. 6. 2020, 12.23
Deli članek:

Vojska mednarodne priznane libijske vlade narodne enotnosti je danes sporočila, da jim je uspelo ponovno zavzeti letališče v Tripoliju, ki je bilo od junija lani v rokah silah odpadniškega generala Kalifa Haftarja.

Reuters
Oklepno vozilo, ki je pripadalo silam odpadniškega generala, uničeno južno od Tripolija.

Tiskovni predstavnik libijske vlade narodne enotnosti Mohamed Gnunu je danes tudi potrdil, da so vladne sile v celoti prevzele nadzor nad območjem Tripolija. Sile odpadniškega generala Kalifa Haftarja, ki so se utrdile na vzhodu Libije, se na novico še niso odzvale.

Obe strani sta bili doslej vpleteni v spopade v bližini Tripolija. Združeni narodi so sicer v ponedeljek sporočili, da je bil dosežen dogovor o nadaljevanju pogovorov o prekinitvi spopadov, vendar ni znano, kdaj naj bi se to zgodilo.

V Libiji od strmoglavljenja dolgoletnega diktatorja Moamerja Gadafija leta 2011 divja državljanska vojna. Odpadniški general Haftar, čigar sile nadzirajo vzhodno Libijo ter večino oaz in naftnih polj na puščavskem jugu države, se za oblast v državi bojuje z mednarodno priznano vlado premierja Fajeza al Saradža.