"Sveženj ukrepov, ki bodo veljali letos in prihodnje leto, je vreden 130 milijard evrov, 120 milijard evrov bo neposredno prispevala zvezna raven," je dejala nemška kanclerka Angela Merkel in poudarila: "Govorimo o svežnju ukrepov za pomoč gospodarstvu, svežnju za prihodnost, s katerim se odgovorno odzivamo tako v evropskem kot svetovnem merilu," je poudarila kanclerka in dodala, da je treba dati zagon gospodarstvu, da bo to lahko zavarovalo delovna mesta.

Zgolj 15-stranski dokument med drugim predvideva znižanje davka na dodano vrednost (DDV), in sicer z 19 na 16 odstotkov od julija do decembra letos.

Skladno z vladno odločitvijo se bodo državne subvencije za nakup električnih avtomobilov podvojile na 6000 evrov. Med predlaganimi ukrepi pa medtem ni subvencij za nakup avtomobilov na bencin in dizel, kar so si sicer močno želeli v avtomobilski industriji, a so takemu ukrepu nasprotovali okoljevarstveniki.

Podjetja v sektorjih, ki jih je kriza najbolj prizadela, gre predvsem za turizem in gostinstvo ter zabavno industrijo, bodo med junijem in avgustom prejela premostitveno pomoč v višini 25 milijard evrov. Restavracije in hoteli bi lahko dobili povrnjenih do 80 odstotkov fiksnih stroškov poslovanja, če bodo dokazali, da so se jim prihodki v primerjavi z letom prej znižali za 70 odstotkov.

Med ukrepi je sicer tudi pomoč družinam v obliki izplačila posebnega dodatka v višini 300 evrov za vsakega otroka.

Tokratni paket pomoči prihaja po obsežnem, 1100 milijard evrov vrednem paketu pomoči za ublažitev posledic pandemije novega koronavirusa, ki ga je vlada sprejela marca.