na seznamu tudi slovenija

Potrjeno! Avstrija odpira meje s sedmimi sosedami

G.G.
3. 6. 2020, 12.28
Posodobljeno: 3. 6. 2020, 16.49
Deli članek:

Zdaj je še uradno. Avstrija s četrtkom odpira meje s svojimi sosedami. Izjema ostaja Italija.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Avstrijske oblasti so doslej odprtje meje načrtovale s 15. junijem. Ker v ta načrt ni bila zajeta Slovenija, se je slovenska politika prizadevala dokazati, da ima naša država enako ali boljšo epidemiološko sliko kot sosede.

Avstrija je očitno upoštevala razmere v soseščini in podatke. Njihov zunanji minister Alexander Schelleberg je sporočil, da bodo že z jutrišnjim dnem povsem normalizirali prehajanje meje z Nemčijo, Švico, Slovaško, Češko, Madžarsko, Lihtenštajnom in tudi s Slovenijo. Skratka, nič več karantene za avstrijske državljane ob prihodu iz teh držav, na mejnih prehodih pa ne bo več posebnega nadzora. 

"Videti je, da so se tudi v Italiji razmere bistveno izboljšale in posamezne dežele, kot je npr. Južna Tirolska, že kažejo dobre številke glede covida-19," je dejal Schallenberg. Dodal je, da je cilj, da se meje z Italijo odprejo takoj, ko bodo številke to dopuščale.

Vodja avstrijske diplomacije je utemeljil še, da tudi Švica in Slovenija ne bosta odprle meje z Italijo. Ga je pa avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober dopolnil, da ni izključeno, da bo delno odprtje meje z Italijo avstrijska vlada sprejela 15. junija.

Kmalu na seznami

Odločitev je pozdravilo tudi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve. Kot je za STA dejal govorec ministrstva Aleksander Geržina, je to "dobra in vesela novica in uspeh slovenske diplomacije, ki si je okoli mesec dni prizadevala, da Avstrija uvidi realno epidemiološko sliko v Sloveniji. "Epidemiološka slika v Sloveniji je ena najboljših in to dejstvo si je zaslužilo priznanje," je še dejal ter dodal, da je slovenska diplomacija v to vložila veliko prizadevanj na vseh ravneh, tako da gre po njegovem za velik diplomatski uspeh. 

Geržina pričakuje, da bo Slovenija kmalu uvrstila Avstrijo na seznam držav za prost vstop v Slovenijo, na katerem sta že Hrvaška in Madžarska. Priporočilo za to mora dati NIJZ, vlada pa ga sprejme, še poroča STA. Do takrat za avstrijske državljane tako kot za državljane ostalih članic EU in nekaterih tretjih držav velja, da morajo po vstopu v Slovenijo v 14-dnevno karanteno razen v primeru 17 izjem. Izjema med drugim velja za tiste, ki imajo v Sloveniji rezervirane nočitve, lastnike nepremičnin v Sloveniji in tiste, ki pridejo iz zdravstvenih razlogov. Izjeme so tudi delovni migranti, imetniki diplomatskih potnih listov in tisti, ki potujejo čez Slovenijo v drugo državo v istem dnevu.