Slovenska zahodna soseda je odpravila omejitve za državljane preostalih držav članic EU, Velike Britanije, Norveške in Švice. Po prestopu meje jim ne bo treba za 14 dni v karanteno. Poleg tega je od danes znova dovoljeno gibanje med posameznimi italijanskimi deželami.

"Današnji datum je zelo pomemben, od danes lahko Italijani prosto potujejo po vsej državi, med vsemi deželami," je ob tem na Facebooku zapisal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio.

"To je tudi pomembno pomirjujoče sporočilo, ki ga pošiljamo vsemu svetu. Država, ki znova začenja in se pripravlja na vrnitev v normalnost," je dodal. "Popolno odprtje države drugim državam kaže enotno in kompaktno Italijo, po kateri se je možno svobodno gibati," je poudaril.

"Cilj tega je pokazati vsem, da je Italija pripravljena sprejeti tuje turiste ob zagotovljeni varnosti in največji možni transparentnosti glede podatkov. Sprejemanje turistov pomeni ponoven zagon našega gospodarstva," je poudaril Di Maio v svojem zapisu na Facebooku.

Italija je stroge ukrepe z namenom zajezitve novega koronavirusa uvedla sredi marca, odpravljati pa jih je začela v začetku maja. Razmere glede pandemije covida-19 so se tam že skoraj povsem umirile.

V torek zvečer je italijanska civilna sporočila, da so v zadnjih 24 urah potrdili 318 novih primerov okužbe s koronavirusom, potem ko so jih marca na vrhuncu pandemije več kot 6500. Od ponedeljka do torka pa je za covidom-19 umrlo še 55 ljudi, konec marca pa so v enem samem dnevu poročali o več kot 900 smrtnih žrtvah. Vse skupaj se je v Italiji z novim koronavirusom okužilo 233.515 ljudi, umrlo jih je 33.530. Ozdravelo pa jih je 160.092.