Nova državna doktrina

Rusija se bo na vsak napad odzvala z jedrskim orožjem

J.P./STA
3. 6. 2020, 10.33
Posodobljeno: 3. 6. 2020, 10.48
Deli članek:

Rusija bo uporabila jedrsko orožje ali drugo orožje za množično uničevanje, če bo morebitni napad, tudi z zgolj konvencionalnim orožjem, ogrožal obstoj ruske države.

Profimedia
Končna odločitev je v rokah ruskega predsednika.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v torek odobril novo državno doktrino o uporabi jedrskega orožja. 

Odlok tudi navaja, da je končna odločitev v rokah ruskega predsednika ter da je Rusija pripravljena uporabiti jedrsko orožje, če bo proti njej ali njenim zaveznikom podobno ali orožje za množično uničevanje uporabila nasprotna stran.

"Državna politika o uporabi jedrskega orožja je defenzivna. Njen cilj je, da jedrski potencial ostane v pripravljenosti na ravni, ki bo zagotavljala jedrsko odvračanje ter hkrati državno suverenost in ozemeljsko celovitost Rusije," navaja odlok, v katerem je tudi zapisano, da mora vsak potencialni sovražnik ostati v negotovosti glede sile, časa in kraja morebitnih ruskih napadov z jedrskim orožjem.

Izpostavljen protiraketni ščit

V odloku, ki je objavljen na spletni strani Kremlja, je tudi zapisano, da Rusija vidi grožnjo v vzpostavitvi in uporabi protiraketnega ščita in raketnih sistemov v vesolju. Med velikimi vojaškimi nevarnostmi, ki lahko prerastejo v vojaško grožnjo Rusiji in zahtevajo jedrsko odvračanje za njihovo nevtralizacijo, dokument tako izpostavlja "ustvarjanje in uporabo protiraketnega ščita in raketnih sistemov v vesolju".

Odlok tudi predvideva rusko jedrsko odvračanje ob morebitni sovražnikovi uporabi hipersoničnega in laserskega orožja, raket in bojnih brezpilotnih letal.

ZDA so v preteklosti že napovedale načrte za razvoj hipersoničnih raket. Predsednik ZDA Donald Trump je tako obelodanil, da ZDA razvijajo "zelo dobro raketo", ki je 17-krat hitrejša kot vse doslej obstoječe različice. ZDA so vodilne tudi pri razvoju laserskega orožja.