Odmev iz ZDA

Tudi po Franciji "ne morejo dihati"

G.G./STA
3. 6. 2020, 09.21
Posodobljeno: 3. 6. 2020, 09.30
Deli članek:

Medtem ko so se v ZDA vzdignili zaradi policijskega nasilja in umora Georga Floyda, so se v Parizu v torek spomnili smrti Adama Traoreja. Protestov se je udeležilo približno 20.000 ljudi.

Profimedia
V Parizu so je zbralo več kot 20 tisoč protestnikov.

Ob takšnih protestih so strasti razgrete. Med spopadi v francoskem glavnem mestu je prišlo do uporabe solzivca in gumijastih nabojev, prav tako so zagorele številne barikade in po zraku leteli različni predmeti. Manjše proteste so pripravili tudi v mestu Lille na severu države, Marseillu na jugu države ter Lyonu v osrednji Franciji.

V Parizu so se protestniki v torek pozno popoldan zbrali pred enim od sodišč, kljub prepovedi zbiranja več kot deset ljudi, ki je v veljavi zaradi pandemije novega koronavirusa. Do protestov je prišlo po objavi dveh različnih zdravniških poročil o vzroki smrti Adame Traoreja, čigar smrt pred štiri leti je že postala simbol nasilja francoske policije.

Protestniki so policijo začeli obmetavati z različnimi predmeti, ki je odgovorila s solzivcem, da bi razgnala množico. Številni protestniki so se zato razpršili po bližnjih ulicah. Sporadični spopadi so izbruhnili tudi v bližini glavne mestne obvoznice, kjer so protestniki policiste obmetavali s kamenjem. Policija je odgovorila s streli z gumijastimi naboji. V posameznih ulicah so protestniki postavili barikade.

Odmev iz ZDA

Številni protestniki v Parizu so se po navedbah AFP zgledovali po protestnem gibanju, v primežu katerega so se znašle ZDA zaradi smrti Georgea Floyda med aretacijo, saj so v angleščini vzklikali gesla, kot sta Življenja temnopoltih štejejo in Ne morem dihati.

Še pred izgredi je množico nagovorila Traorejeva sestra Assa. "Danes ne govorimo samo o boju družine Traore. To je boj vsakogar. Ko se borimo za Georgea Floyda, se borimo za Adamo Traoreja. Kar se dogaja v ZDA je odmev tega, kar se dogaja v Franciji," je dejala.

Leta 2016 je policija 24-letnega Traoreja aretirala, ko se je po sporu s policijo zaradi preverjanje identitet po 15-minutnem lovu skril v hišo. Eden od treh policistov je med preiskavo povedal, da so Traoreja policisti ukrotili s svojo telesno težo. V policijskem vozilu je nato Traore izgubil zavest in zatem v bližnji policijski postaji umrl. Ob prihodu reševalcev je bil še vedno vklenjen v lisice.

Izvedenci policiste oprali krivde

Francoski medicinski strokovnjaki so v petek tri policiste oprali morebitne odgovornosti za smrt Traoreja z ugotovitvijo, da slednji ni umrl zaradi zadušitve, pač pa zaradi kardiogenega edema, ki naj bi bil povezan z njegovim slabim zdravstvenim stanjem. To je bilo že tretje uradno poročilo, ki je izključilo, da bi bili policisti odgovorni za smrt Traoreja.

V torek pa je bilo objavljeno poročilo, ki ga je naročila družina Traore, v njem pa je zapisano, da je smrt Adame posledica načina, kako je bil aretiran.