Hočejo do morja

Avstrija na seznam dodala tudi Slovenijo

G.G.
2. 6. 2020, 10.42
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 13.02
Deli članek:

Po informacijah spletnega portala OE24 bo Avstrija 15. junija odprla mejo tudi s Slovenijo.

Primož Lavre
Avstrijski dopustnik je že nejevoljen. Hoče čim prej do Jadranskega morja.

V uradnem načrtu vlade Slovenije ni bilo na seznamu držav, kamor bodo lahko Avstrijci brez komplikacij potovali po 15. juniju.

V prvem paketu so bile omenjene Nemčija, Švica, Lihtenštajn, Slovaško, Češka in Madžarska, OE24 pa navaja, da bo med njimi tudi Slovenija, kar bo turistom omogočilo potovanje na in iz Hrvaške. Seveda pa tudi v Slovenijo in nazaj brez karantene.

Z začetkom julija naj bi sledilo odprtje meja z Grčijo, Španijo in še drugimi turistično zanimivi državami južne Evrope. Glede Italije še potekajo dogovori, problematična pa je predvsem dežela Lombardija, kjer je bilo največ primerov koronavirusa.

Glede na število okuženih ni razlogov za "zavlačevanje"

Slovenska veleposlanica na Dunaju Ksenija Škrilec je v pogovoru za današnjo izdajo avstrijskega časnika Kleine Zeitung spomnila na trenutno izredno nizko število okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji in na učinkovitost ukrepov, zato ne razume zadržanosti Avstrije. Po njenem mnenju ni mogoče argumentirati, da je Slovenija pri meji deležna drugačne obravnave od ostalih sosed, poroča STA.

K odprtju meje med državama je med drugim danes pozvala tudi Zdravniška zbornica Slovenije. S tem bi se omogočilo tudi ponovno vzpostavitev vezi, ki obstajajo med državljani obeh držav, in ohranilo ali celo nadgradilo dobre odnose med njima, so zapisali.