počitnice

Kako bo letos z dopustovanjem v južni Evropi?

B.K.
2. 6. 2020, 09.26
Posodobljeno: 2. 6. 2020, 10.03
Deli članek:

Vse več evropskih držav se pripravlja na izhod iz epidemije. Evropska komisija sicer priporoča, naj varnostne omejitve v državah ostanejo vsaj še do sredine tega meseca, a vse več nacionalnih oblasti se odloča za odprtje meja za turiste.

Pixabay
Grčija

Poletja je doslej marsikdo prebil na plažah držav z juga Evrope. Kako bo z dopustovanjem tam letos? Objavljamo trenutno veljavne informacije glede turističnega vstopa v te države.

Grčija

Turistična sezona v tej mediteranski državi se bo pričela 15. junija, je v sredo dejal grški premier Kyriakos Mitsotakis. Letala iz tretjih držav pa bodo na grških letališčih začela pristajati z začetkom prihodnjega meseca. Dotlej je za vse, ki vstopijo v državo obvezno testiranje in samoizolacija ali karantena.

Grčija je sicer epidemijo dobro obvladala. Doslej so potrdili 2.880 okužb in 172 smrti zaradi novega koronavirusa.

Portugalska

“Turisti so dobrodošli,” je za nacionalni časnik Observador v petek dejal portugalski minister za zunanje zadeve Augusto Santos Silva. Po njegovih besedah karantene za turiste ne bo, bodo pa opravljali zdravstvene preglede. Portugalska je sicer ta teden odprla nakupovalne centre, koncertne dvorane, kino dvorane, bazene in telovadnice. Še vedno veljajo omejitve zbiranja do 20 ljudi.

Profimedia
Portugalska

Na Portugalskem so doslej sicer potrdili slabih 31.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, za posledicami bolezni covid-19 pa je umrlo 1.330 ljudi.

Španija

Španijo nameravajo za turiste odpreti šele s prihodnjim mesecem. Dotlej bo za vse obiskovalce še vedno obvezna 14-dnevna karantena. Omejitve v kriznih žariščih kot sta Madrid in Barcelona, bi lahko ostale še dlje.

Profimedia
Plaža v Barceloni.

Španijo je epidemija sicer zelo prizadela. Doslej so zabeležili 235.400 okužb in 26.830 smrti.

Italija

Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da bo Italija meje za državljane Schengenskega območja odprla jutri. A to se lahko še spremeni, glede na epidemiološko sliko.

Italija je bila prvi epicenter izbruha koronavirusa v Evropi. Doslej je za boleznijo umrlo skoraj. 33.000 ljudi, okuženih je več kot 230.000.

Reuters
Rim

Malta

Malteške oblasti so sporočile, da bodo 1. julija odprle meje za turiste iz 16 evropskih držav, Izraela ter italijanskih otokov Sicilija in Sardinija. Na seznamu evropskih držav ni Slovenije, so pa Avstrija, Ciper, Češka, Estonija, Danska, Finska, Irska, Islandija, Latvija, Litva, Luksemburg, Madžarska, Nemčija, Norveška, Slovaška in Švica.

Profimedia
Malta