Odvetnik zahteva aretacijo preostalih policistov

Znani izsledki neodvisne obdukcije v primeru Georgea Floyda, ki je zanetil množične proteste v ZDA

S.R.
1. 6. 2020, 22.15
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 22.30
Deli članek:

Izsledki neodvisne obdukcije, ki jo je zahtevala družina temnopoltega Georgea Floyda, se ne skladajo z izsledki uradne obdukcije, je danes pojasnil odvetnik

Profimedia
Cvetje pred "fresko" oziroma grafitom v spomin na Georgea Floyda.

Neodvisna patologa sta v obdukciji ugotovila, da je George Floyd umrl zaradi zadušitve, ki je bila posledica pritiska na vrat in hrbet, je po poročanju tiskovne agencije AP v današnji izjavi za medije sporočil odvetnik držine žrtve Ben Crump. Po njegovih navedbah izsledki obdukcije kažejo, da je Floydovo smrt s klečanjem na njegovem hrbtu in vratu povzročil policist Derek Chauvin. S tem naj bi preprečil pretok krvi v možgane, zaradi pritiska na hrbet pa naj bi mu otežil dihanje. 

Izsledki uradne obdukcije, ki so jo izvedli prejšnji teden, so sicer pokazali, da je Floyd umrl zaradi kombinacije pridržanja, omamljenosti in drugih pridruženih bolezni. Bil naj bi šibkega srca. Uradni patologi so tudi pojasnili, da niso ugotovili nobenih znakov, ki bi podpirali diagnozo zadušitve. Več informacij o morebitnih opojnih substancah, pod vplivom katerih naj bi bil Floyd, uradni patologi niso podali, izsledki toksikoloških testov namreč še niso znani. Znano je, da je oseba, ki je Floyda policiji prijavila zaradi plačila s ponarejenim bankovcem, dejala, da deluje »pijan in da se nima pod nadzorom.« Družina, ki uradnim izsledkom obdukcije ni zaupala, je zahtevala neodvisno obdukcijo, ki sta jo izvedla Michael Baden in Allecia Wilson. Baden je bil med letoma 1978 in 1979 sicer glavni forenzični patolog v New Yorku, za seboj pa ima tudi več odmevnih obdukcij žrtev policijskega nasilja, poroča AP. 

Profimedia
Policist Derek Chauvin.

Chauvin je sicer trenutno obtožen uboja, a bi se lahko obtožnica še spremenila. Medtem so ga že premestili v najstrožje varovan zapor. Zoper preostale tri policiste, ki so sodelovali v pridržanju, zaenkrat niso vložili obtožnice. Odvetnik Crump je danes preiskovalce pozval tudi k njihovi aretaciji, za Chauvina pa zahteval spremembo obtožnice v umor.