Serološki testi

Kako prekuženi so južni sosedje?

A.S.
1. 6. 2020, 20.50
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 20.53
Deli članek:

Analiza seroloških testov ni končana, kot kaže, pa pri južnih sosedih prekuženost ni višja kot pri nas.

Reuters
Fotografija je simbolična

Na Hrvaškem opravljajo serološka testiranja za dokazovanje prisotnosti protiteles proti novemu koronavirusu SARS CoV-2, s katerimi so začeli pred 10 dnevi, da bi ugotovili, kako prekuženi so prebivalci naše južne sosede. Na Hrvaškem zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) so doslej analizirali 500, od doslej zbranih 11oo vzorcev krvi. Gre za vzorce, ki so jih zbrali iz bolnišnic širom države, kri pa je bila pacientom primarno odvzeta zaradi drugih razlogov. HZJZ je moral pridobiti odobritev posameznega pacienta, da bi njegovo kri lahko testirali na protitelesa; velika večina tistih, ki so jih vprašali za sodelovanje je privolila (več kot 90 odstotkov).

Po 100 analiziranih vzorcih je direktor HZJZ Krunoslav Capak povedal, da so odkrili dva pozitivna primera. Kakšno je stanje po 500 analiziranih vzorcih? HZJZ je, kot piše hrvaški portal 24sata, odkril, da je število odkritih primerov zelo nizko; ocenili so, da bo prekuženost nižja od enega odstotka. V tem primeru bi bila prekuženost pri južnih sosedih nižja kot pri nas. Spomnimo:  V okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 v Sloveniji so bila protitelesa proti koronavirusu odkrita pri 41 od 1368 sodelujočih, kar znaša 3,1 odstotka.

Da bi populacijo lahko označili kot "prekuženo", pa bi morali odkriti najmanj 70 odstotkov tistih, ki so preboleli koronavirus.