Prvič od marca

V Španiji v zadnjem dnevu brez smrtnih žrtev koronavirusa, zaradi neodgovornosti okuženega moškega več potnikov pristalo v karanteni

A.S.
1. 6. 2020, 19.30
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 20.20
Deli članek:

Iz Španije prihaja dobra vest.

Profimedia
Ukrepe so v zadnjih tednih začeli rahljati tudi v Španiji, prej je bilo prebivalstvo večino časa prebilo za štirimi stenami lastnih domov.

V zadnjih 24 urah v tej državi na Iberskem polotoku zaradi covida-19 ni umrl nihče, poroča britanski časnik Guardian. To se ni zgodilo vse od marca. Vodja oddelek za izredne razmere na ministrstvu za zdravje Fernando Simon je povedal, da so v Španiji v zadnjih 24 urah zabeležili le 71 novih primerov okužb s koronavirusom. Covid-19 je v tej državi zahteval več kot 27.000 smrtnih žrtev, 39.638 ljudi se je okužilo z novim koronavirusom.

Izredne razmere so zaradi pandemije novega koronavirusa po vsej Španiji uvedli 14. marca, spremljale pa so jih ene najstrožjih omejitev v Evropi. Te ukrepe so začeli postopoma rahljati konec aprila, v več fazah jih nameravajo v celoti odpraviti do konca junija.  

Španski premier Pedro Sanchez je sicer včeraj napovedal, da bo parlament zaprosil za šesto in zadnje podaljšanje izrednih razmer zaradi pandemije, ki se iztečejo 7. junija. Premier želi izredne razmere podaljšati do 21. junija, o čemer naj bi španski parlament odločal v sredo.

Na notranjem letu okuženi brez koronavirusom, zraven njega posedli otroka

V petek se je na let iz Madrida na španski otok Lanzarote vkrcal tudi 53-letni moški, ki je tik pred vzletom izvedel, da je okužen s koronavirusom. O tem ni obvestil posadke letala družbe Iberia Express. Poleg 53-letnika so posedli devetletnega dečka, ki je bil z mamo in sestro na poti v Lanzarote. Zdravstveno osebje je ugotovilo, da je okuženi 53-letnik na letalu, potem ko so ga obvestili o rezultatih testa. Brž so poklicali pristojne oblasti na Kanarskih otokih. Skupina pripadnikov civilne zaščite je ob pristanku vstopila na letalo in skušala zmanjšati stik okuženega moškega z ostalimi potniki.

Zaradi neodgovornosti 53-letnika so po pristanku v 14-dnevni karanteni pristali devetletnik, njegova 42-letna mama in 11-letna sestra ter 11 drugih potnikov. Drugih 36 potnikov se je preventivno samoizoliralo. 

42-letnica je povedala, da moški na letalu ni nosil zaščitne opreme, kar so potrdili tudi ostali potniki. "Ni pravično, da mi odgovarjamo za tujo neodgovornost," je izpostavila ogorčena mama.