Shodi v izraz solidarnosti s protesti v ZDA

FOTO in VIDEO: Pravico za ubitega Georgea Floyda zahtevajo tudi v Nemčiji, Veliki Britaniji, Kanadi ter na Novi Zelandiji

A.S./STA
1. 6. 2020, 18.01
Deli članek:

Shodi v izraz solidarnosti s protesti v ZDA so konec tedna potekali v več državah po svetu, ponekod se nadaljujejo tudi danes. Med drugim so pravico za ubitega temnopoltega Američana Georgea Floyda zahtevali na Novi Zelandiji, v Veliki Britaniji in Kanadi. V Nemčiji protesti danes potekajo že tretji dan.

Profimedia
V Nemčiji protesti danes potekajo že tretji dan.

Na shodih proti rasizmu in policijskemu nasilju se je v Novi Zelandiji zbralo več tisoč ljudi, med drugim v mestih Auckland in Wellington, poroča britanski BBC.

Podobno so se na ulicah v nedeljo zbrali protestniki v Veliki Britaniji, kjer so v središču Londona v zrak držali napise, na katerih so pozivali k pravici za ubitega Floyda. Shod je potekal tudi v Manchestru.

Na protestih v Londonu so sicer po navedbah policije aretirali 23 ljudi, saj da so kršili ukrepe za zajezitev pandemije koronavirusa, so danes sporočili iz policije. Za sredo so napovedali že nov protest, ko pa naj bi ljudje ob upoštevanju varnostne razdalje protestirali pred svojimi domovi.

Protesti so potekali med drugim še v kanadskem Vancouvru in Windsorju. V Torontu so protestniki opozarjali tudi na lokalni incident mlade temnopolte ženske, ki je nedavno umrla po padcu z balkona ob prisotnosti policije. Preiskava tega primera še poteka.

V Nemčiji pa protesti v podporo ameriškim protestov potekajo že tri dni. Že konec tedna se je pred ameriškim veleposlaništvom v Berlinu bralo več sto protestnikov, danes naj bi jih bilo okoli 2000. V nemški prestolnici so danes organizirali še en shod proti policijskemu nasilju v ZDA pred znamenitimi Brandenburškimi vrati.

Profimedia
Protestniki v Berlinu.

Profimedia
Protestniki v Berlinu.

Spomnimo:

Proteste proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi, ki jih je sprožilo ogorčenje ob smrti 46-letnega Floyda zaradi nasilja policista med aretacijo, sicer v ZDA spremljajo tudi nasilje, požiganje in plenjenje. Iz Minneapolisa so se protesti razširili na več kot 75 mest, doslej je najmanj 40 mest uvedlo policijsko uro.

Floyda so policisti aretirali minuli ponedeljek, ker naj bi v trgovini plačal s ponarejenim bankovcem. Kot priča videoposnetek, je eden od štirih policistov, ki so sodelovali pri aretaciji, osumljencu več minut s kolenom pritiskal na vrat. Ko je Floyd tožil, da ne more dihati, ga niso poslušali, a je kmalu zatem nehal dihati in je umrl še pred prihodom reševalcev.