ZDA

Policija streljala na protestnike, eden se je zgrudil mrtev

B.K.
1. 6. 2020, 15.05
Posodobljeno: 1. 6. 2020, 15.11
Deli članek:

Ameriška represivni organi so do smrti ustrelili moškega, ki se je v Louisvilleu v zvezni državi Kentucky udeležil protestov proti policijskemu nasilju, poročajo tamkajšnji mediji.

Profimedia
Policija med aretacijo protestnika v Louisvilleu v zvezni državi Kentucky.

Do incidenta je prišlo nekaj minut čez polnoč, dobro uro po začetku policijske ure, ki so jo v mestu uvedli po petih zaporednih dneh protestov.

Po poročanju medijev naj bi policija in nacionalna garda skušali razbiti shod na parkirišču pred trgovino. Po neuradnih in nepreverjenih informacijah naj bi jih presenetil strel iz množice, zato so streljali nazaj. Eden izmed protestnikov je pri tem izgubil življenje.

Profimedia
Pripadniki policije in Nacionalne garde med protesti v Louisvilleu v zvezni državi Kentucky.

Komandir mestne policijske uprave Steve Conrad je kmalu po incidentu za lokalne medije povedal, da policija zaslišuje več oseb. Na vprašanja novinarjev ni odgovarjal.

Protesti proti policijskemu nasilju nad temnopoltimi Američani divjajo že pet dni, vse odkar je po spletu zaokrožil posnetek umora 46-letnega temnopoltega Georgea Floyda v Minneapolisu, ki ga je ubil policist Derek Chauvin. Ta je med postopkom aretacije skoraj devet minut klečal na njegovem vratu, tudi po tem, ko je Floyd vpil, da ne more dihati in ko se je že onesvestil.

Umor je znova osvetlil rasna trenja v Združenih državah Amerike, kjer so temnopolti prebivalci še vedno nesorazmerno bolj podvrženi policijskemu nasilju od svetlopoltih. Spontani protesti se že več dni zaporedoma odvijajo po večjih in manjših mestih v ZDA, oblasti pa se nanje odzivajo z represivnimi ukrepi. Policija protestnike razganja s solzivcem, barvnimi naboji in pendreki, na nekatere ulice pa so stopili celo pripadniki nacionalne garde, rezervne sestave Ameriške vojske. Protesti proti policijskemu nasilju so tako, ironično, izzvali še več tovrstnega nasilja.

Profimedia
Nacionalna garda na ulicah Los Angelesa v Kaliforniji.

Nasilje obsodila Iran in Kitajska

Na soočanje ameriških oblasti s protesti in rasne dinamike v ZDA sta se medtem odzvali diplomaciji Irana in Kitajske.

Iransko zunanje ministrstvo je danes ZDA pozvalo, naj ustavijo nasilje nad lastnim narodom. "Ameriškemu narodu sporočamo: Svet je slišal vaš protest zaradi zatiranja. Svet vam stoji ob strani," je na novinarski konferenci dejal tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Abas Musavi. "In ameriškim uradnikom in policiji: Ustavite nasilje nad svojimi ljudmi in jim pustite dihati," je dodal.

Profimedia
Protesti v Austinu, prestolnici Teksasa.

Kitajske oblasti pa so ocenile, da so protesti v ZDA, ki so izbruhnili po smrti temnopoltega osumljenca med aretacijo v Minneapolisu, podčrtali problem rasizma in policijskega nasilja. "Tudi življenja temnopoltih so življenja. Tudi njim je treba zagotoviti človekove pravice," je na novinarski konferenci izjavil predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Zhao Lijian. "Rasizem do etničnih manjšin v ZDA je kronična bolezen ameriške družbe," je poudaril. "Trenutne razmere še enkrat več odražajo resnost problema rasizma in policijskega nasilja v ZDA."

Ob tem je Zhao dodal, da je odziv ameriške administracije na proteste doma "šolski primer svetovno znanih dvojnih meril". "Zakaj ZDA poveličujejo nasilne elemente med protesti v Hong Kongu kot junake in aktiviste, medtem ko ljudi, ki protestirajo proti rasizmu, označujejo za izgrednike?" se je vprašal Zhao.