Skoraj pozabljeni brexit

Barnier: "Združeno kraljestvo je naredilo en korak nazaj, dva koraka nazaj, tri korake nazaj ..."

S.R./STA
31. 5. 2020, 13.57
Posodobljeno: 31. 5. 2020, 14.03
Deli članek:

V senci pandemije novega koronavirusa potekajo tudi pogajanja o odnosih med Zdriženim kraljestvom in Evropsko unijo po brexitu. glavni pogajalec Evropske unije Michel Barnier za Britance ni imel lepih besed.

Profimedia
Naslednji teden se začne nov krog pogajanj, ki bo ključen.

Če se Združeno kraljestvo ne bo držalo svojih zavez, ne bo dogovora o prihodnjih odnosih po brexitu med Londonom in Brusljem, je v pogovoru za britanski časnik Times posvaril Michel Barnier

"Združeno kraljestvo je naredilo en korak nazaj, dva koraka nazaj, tri korake nazaj od prvotnih zavez," je povedal Barnier. "Zelo dobro se spominjamo besedila dogovora, ki smo ga podpisali z britanskim premierjem Borisom Johnsonom. Želimo zgolj, da se to spoštuje," je poudaril. "V nasprotnem primeru ne bo dogovora," je izpostavil. 

Glavni pogajalec EU je zatrdil še, da britanski izstop iz unije pomeni izgubo za obe strani. "Če se ne dogovorimo, pa bodo posledice še hujše. Te bodo dodane k že tako zelo hudim posledicam koronakrize," je dejal. 

Slepa ulica

V interesu obeh strani je, da dosežeta dogovor, čeprav bo Otok v primeru izstopa brez dogovora na slabšem kot Unija. "Mi smo precej manj izpostavljeni kot oni, saj gre zgolj sedem odstotkov našega izvoza v Združeno kraljestvo, medtem ko gre 47 odstotkov britanskega izvoza v EU," je povedal Barnier. 

V torek se bo začel nov krog pogajanj o prihodnjih odnosih med stranema, ki pa bo ključen, saj ima London samo še en mesec časa, da zaprosi za podaljšanje prehodnega obdobja, ki se izteče konec leta. Do takrat morata London in Bruselj doseči dogovor. Prehodno obdobje je mogoče podaljšati za eno ali dve leti, a britanska stran to še vedno zavrača. 

Pogajanja med stranema so zašla v slepo ulico - tako EU in Združeno kraljestvo sta po tretjem krogu pogajanj sredi maja ocenila, da napredka ni oziroma da ga je zelo malo. EU britanski strani očita, da se osredotoča le na tiste teme, ki so zanjo pomembne, ne zanimajo pa je tiste, ki so ključne za EU, na primer ribištvo. Britanska stran očitke zavrača.