Še vedno veljajo nekatere omejitve gibanja

Španiji se obeta še šesto podaljšanje izrednih razmer in s tem karantene

S.R.
31. 5. 2020, 13.30
Posodobljeno: 31. 5. 2020, 13.52
Deli članek:

Španski premier Pedro Sanchez je danes regionalnim oblastem sporočil, da bo parlament zaprostil za še najmanj dvotedensko podaljšanje izrednih razmer.

Profimedia
Ukrepe so v zadnjih tednih začeli rahljati tudi v Španiji, prej je bilo prebivalstvo večino časa prebilo za štirimi stenami lastnih domov.

Izredne razmere naj bi veljale do 21. junija, po tem datumu pa vladne omejitve gibanja ne bodo več veljale, poroča španski časnik El Pais. Sporočil je, da bo to zadnje podaljšanje karantene, saj je število okužb dramatično upadlo. 

Po navedbah ministrstva za zdravje so v soboto zaradi covida-19 umrle le štiri osebe, skupno število smrtnih žrtev se je tako povzpelo na 27.125. Dramatičen upad dnevnega števila smrtnih žrtev kaže, da je epidemija pod nadzorom, je še dodalo ministrstvo. S petka na soboto so sicer zabeležili 271 novih primerov okužbe, skupaj pa se je okužilo 239.228 oseb. 

V Španiji so izredne razmere, vključno s strogo karanteno, razglasili 14. marca. Ljudje so lahko svoje domove zapustili samo za najnujnejše nakupe v trgovinah, obisk bolnišnice ali pa odhod na delo, če tega ni bilo mogoče opravljati na domu. Otroci so morali večji del tega obdobja preživeti doma, ukrepi pa se počasi rahljajo šele v zadnjih tednih. Predvideva se, da bo Sanchezov predlog v parlamentu sprejet, saj je kljub ostremu nasprotovanju desnih strank in demonstracij v več španskih mestih uspel skleniti dogovor s katalonsko levičarsko stranko Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Ti so po poporočanju tiskovne agencije Reuters v soboto zagotovili, da se bodo glasovanja vzdržali, kar naj bi sicer manjšinski levičarski vladi omogočilo sprejetje predloga. A je stranka ERC terjala zagotovila, da bo to zadnje podaljšanje izrednih razmer. Od 14. marca se bo to zgodilo že šestič.

Omejitve gibanja so po Španiji sicer različne glede na posamezno območje, saj je vlada različne regije glede na epidemiološko sliko razdelila v različne faze znotraj načrta rahljanja ukrepov. Prebivalci in tudi otroci v regijah, ki so uvrščene v "drugo fazo," kamor naj bi bilo od ponedeljka uvrščeno približno 70 odstotkov države, se lahko že prosto gibajo zunaj svojih domov, pri čemer niso več časovno omejeni. Iz tega bo še vedno izvzeto starejše prebivalstvo v teh regijah. Zanje še vedno velja omejitev, da lahko domove zapustijo le med 10. in 12. ter 19. in 20. uro. Regijske vlade imajo sicer pravico, da to časovno obdobje zaradi morebitne vročine nekoliko prilagodijo.