»čudež«

FOTO: Petmesečno dete prebolelo novi koronavirus in se po 32 dneh prebudilo iz kome

R.T.
31. 5. 2020, 10.32
Posodobljeno: 31. 5. 2020, 10.33
Deli članek:

Svoj 6-mesečni rojstni dan bo praznoval doma.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Dom Andrade, pet mesecev sta dojenček iz brazilskega Ria de Janeira, se je po enem mesecu prebudil iz kome, v kateri je pristal zaradi okužbe z novim koronavirusom.

Kot je pojasnil njegov oče Wagner, so pri Domu nekaj mesecev po rojstvu potrdili okužbo s covidom-19. V bolnišnici je preživel 54 dni, od tega 32 v umetni komi in priključen na respirator, poroča CNN. 

»Imel je težave z dihanjem, zato so zdravniki menili, da gre za bakterijsko okužbo. A zdravila niso učinkovala, stanje pa se je poslabšalo. S soprogo sva se odločila, da ga odpeljeva v drugo bolnišnico, kjer so ga testirali. Šlo je za koronavirus,« je opisal ter dodal, da je težave z dihanjem najprej opazila soproga. Takrat sta nemudoma poklicala več zdravnikov, ena med njimi pa ju je prosila, naj dečkovo dihanje posnameta. Ko je videla posnetek, jima je ukazala, naj ga nemudoma odpeljeta v bolnišnico. 

Še vedno sicer ni znano, kje se je dete okužilo, oče pa domneva, da je novi koronavirus staknil med obiskom pri sorodnikih. »Najprej mi je odleglo, nato sem občutil nepopisno srečo. Več kot 50 dni sva hrepenela po tem, da se vrne iz bolnišnice,« je po veseli novici opisal oče. Dom bo 14. junija star šest mesecev. Starša sta njegovo ozdravitev že označila za »čudež.«

V Braziliji so doslej potrdili že skoraj 500.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, glede na število okužb pa so razmere slabše le še v Združenih državah, kjer je okuženih že več kot 1,7 milijona ljudi. Zaradi posledic okužbe je v Braziliji umrlo najmanj 25 otrok, ki na torti še niso upihnili prve sveče.