Ogenj, plenjenje in razgrajanje na ulicah ameriških mest

FOTO in VIDEO: Ob vse bolj nasilnih protestih Trump grozi z vojsko, takega ukrepa danes živeči Američani ne pomnijo

S.R.
31. 5. 2020, 09.06
Posodobljeno: 31. 5. 2020, 09.44
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je že zagrozil, da bodo mobilizirali tudi vojsko, a protesti ne pojenjajo, temveč postajajo vse bolj nasilni.

Reuters
V ZDA se nadaljujejo protesti.

Oblasti v več ameriških mestih so včeraj proteste, ki so vzplamteli po smrti temnopoltega državljana Georga Floyda, poskušali zatreti z uvedbo policijske ure, a so se spopadi med protestniki in policijo nadaljevali. Policija je zopet posegla po orožjem z gumijastimi naboji in solzivcu. Večji protesti so potekali v najmanj 30 mestih po vsej ZDA. 

Reuters
V ZDA se nadaljujejo protesti.

V Chicagu je na policiste letelo kamenje, odgovorili so s solzivcem in aretirali več ljudi, poroča BBC. Podobno je bilo v Los Angelesu, kjer so po zraku letele steklenice, usmerjene v policijska vozila. Veliko je bilo tudi plenjenja po trgovinah. V Atlanti, kjer so protestniki že v petek poškodovali številne zgradbe, so včeraj razglasili izredne razmere. Tisoči so protestirali tudi v Minneapolisu, kjer se je na začetku prejšnjega tedna vse skupaj začelo, New Yorku, Miamiju in Philadelphii. V Chicagu naj bi nekemu izgredniku uspela celo kraja policijskega konja, s katerim je glede na posnetek nato jezdil po ulici. Že drugi dan zapored pa se je velika množica zbrala tudi pred Belo hišo v Washingtonu. 

Protestnike so pred Belo hišo pričakali solzivec in agentje tajne službe v polni opremi, a je nekaterim vseeno uspelo prebiti barikade, poroča The Independent. Eden od opazovalcev je prizore opisal kot »norost« v ameriški prestolnici. To se je zgodilo le nekaj ur po grožnjah Donalda Trumpa, da bodo na tiste, ki bi prišli čez ograjo, naščivali »divje pse.« »Norost pred Belo hišo. Tajna služba je trikrat opozorila, da gre za nezakonito zbiranje ljudi, nato se je pognala v množico,« je tvitnil novinar Alejandro Alvarez

Reuters
V ZDA se nadaljujejo protesti.

V Chicagu je policija dvignila mostove, da bi protestnikom preprečila zbiranje pred tamkajšnjim Trumpovim stolpom. V New Yorku so zabeležili incident, ko je policijsko vozilo zapeljalo v skupino ljudi, ki mu je poskušala zapreti pot. V prestolnici Floride Tallahassee je poltovornjak zapeljal skozi množico protestnikov, a žrtev po poročanju STA ni bilo. Policija je voznika nemudoma aretirala. V Philadelphii so protestniki poskušali porušiti kip nekdanjemu županu, ki je veljal za rasista, požigali so avtomobile, ropali, vlamljali in divjali. 

Reuters
V ZDA se nadaljujejo protesti.

V Los Angelesu so v soboto aretirali 533 ljudi, v St. Louisu preiskujejo smrt protestnika, ki je padel z obleganega tovornjaka. Kot smo poročali že včeraj, je v Detroitu je nekdo iz vozila streljal na protestnike, pri čemer je življenje izgubil 19-letni fant.

Reuters
V ZDA se nadaljujejo protesti.

To je bilo le nekaj žarišč v novem črnem dnevu v ZDA, kjer so v več mestih, vključno z Washingtonom, na ulice poslali nacionalno gardo, so še zapisali pri The Independent. Poleg Minnesote so nacionalno gardo aktivirali tudi v Georgii, Kentuckyju, Ohiu, Teksasu in celo Utahu. »Položaj v Minneapolisu nima več nič opraviti z umorom Georga Floyda. Gre za napad na civilno družbo, vlivanje strahu in nemira v naša velika mesta,« je po navedbah STA dejal guverner Minnesote Tim Walz. Položaj v Minneapolisu spominja na rasne nemire leta 1992, ki so sledili policijskemu nasilju, vendar še ni tako daleč.

Trump je včeraj po uspešni izstrelitvi rakete Falcon 9 v Cape Canaveralu na Floridi dejal, da »izgredniki, plenilci in anarhisti sramotijo spomin na Georgea Floyda. Na čelu nasilja in vandalizma stojijo Antifa in druge skrajno leve skupine, ki terorizirajo nedolžne, uničujejo delovna mesta, podjetja in infrastrukturo.« Opozoril jih je, da »anarhije ne bodo dočakali.« Že pred odhodom na Florido je zagrozil, da razmišljajo tudi v uporabi vojske. Ta je pripravljena in sposobna posredovati, je dejal. Pentagon je vsem enotam po ZDA izdal opozorilo, naj bodo pripravljene na morebitno mobilizacijo v štirih urah, če bo guverner Minnesote Walz ali kdo drug zaprosil za pomoč. Takšnega ukrepa danes živeči Američani ne pomnijo, še poroča STA.