Izsrelitev uspela

FOTO in VIDEO: Astronavta drvita proti Mednarodni vesoljski postaji

S.R./STA
30. 5. 2020, 21.43
Posodobljeno: 31. 5. 2020, 07.34
Deli članek:

Ameriška astronavta sta uspešno poletela proti Mednarodni vesoljski postaji (ISS).

Reuters
Izstrelitev rakete Falcon 9 je bila uspešna.

Nosilna raketa Falcon 9 je iz Kennedyjevega izstrelišča gladko poletela včeraj natanko ob 21.22 po srednjeevropskem času. Uspešno je prišlo tudi do ločitev obeh pogonskih stopenj. Kapsula Dragon pa zdaj uspešno leti proti ISS, ki kroži okoli Zemlje kakih 250 kilometrov visoko. S postajo naj bi se spojila čez 19 ur. 

Na krovu kapsule sta dva veterana med ameriškimi astronavti, Doug Hurley in Bob Behnken, ki sta dvakrat letela z raketoplani. Hurley je bil pilot na zadnji misiji raketoplana leta 2011. Gre za prvi polet človeške posadke proti ISS iz ameriškega ozemlja po letu 2011. Vse odtlej so namreč ameriški astronavti na ISS potovali s pomočjo ruskih raket Sojuz. Gre pa danes tudi za prvi polet astronavtov v vesolje s plovilom zasebnega podjetja.

Sprva je bil ta polet predviden za sredo, a so ga zaradi slabega vremena preložili na danes. Tudi danes je sicer sprva grozilo, da bi lahko zaradi vremenskih razmer prišlo do vnovične preložitve izstrelitve, a so se v nadzoru poleta kakšno uro prej odločili, da jo danes izvedejo po načrtih.

Reuters
Izstrelitev sta si ogledala tudi predsednik Donald Trump in podpredsednik Mike Pence.

Izstrelitev je tudi danes pritegnila veliko število radovednežev, ki so si dogodek lahko ogledali v živo ob obali Atlantika ali ob cesti, ki pelje do izstrelišča. Na prizorišče je kakšno uro pred izstrelitvijo prišel tudi ameriški predsednik Donald Trump. "Pravi talent, pravo znanje, nihče tega ne zna kot mi," je komentiral Trump. 

Doslej je sicer človeka v vesolje uspelo poslati le trem državam - Rusiji, ZDA in Kitajski. ZDA so leta 2011 upokojile raketoplane, astronavte na ISS so nato pošiljale z ruskimi raketami. Za 52 voženj so ZDA Rusiji plačale 3,5 milijarde dolarjev.

Reuters
Izstrelitev rakete Falcon 9 je bila uspešna.