Italija se odpira

Zahteva, da se jih ne obravnava kot kolonijo gobavcev, in evropskim turistom obljublja topel sprejem

S.R.
30. 5. 2020, 16.38
Posodobljeno: 30. 5. 2020, 17.09
Deli članek:

Italijanski zunanji minister Luigi Di Maio je danes državam članicam EU sporočil, da bodo njihovi državljani to poletje v Italiji deležni toplega sprejema.

Profimedia
V Italiji se nadejajo tujih turistov.

Po nekajmesečnem obdobju koronakrize, ko so se evropske države zaprle in se vsaka na svoj način soočale z virusno nadlogo, poletje obeta nekoliko več sloge med državami članicami EU. A ne vsemi. Postopno rahljanje ukrepov spremlja tudi postopno odpiranje posameznih meja, pri čemer posamezne države med seboj sklepajo različne dogovore. Eno je zaenkrat jasno, vsi po vrsti se otepajo Italijanov. 

Italijanske oblasti naj bi državljane držav članic EU brez obvezne 14-dnevne karantene na svojo domačo grudo znova začele spuščati v sredo 3. junija, a podobnega prometa zaenkrat še ne gre pričakovati v obratni smeri, saj države glede odpiranja meja za državljane tistih držav članic, ki so se soočale s še posebej hudim izbruhom epidemije novega koronavirusa, ostajajo previdne. Grške oblasti so denimo včeraj pojasnile, da bodo mejo odprli zgolj za državljane 29 evropskih držav, kjer je epidemiološka slika ugodna. Pri tem so izločili Italjane, Špance in Britance. 

Ostre besede

»Črnih seznamov ne sprejmemo. Če si kdo misli, da nas lahko obravnava kot kolonijo gobavcev, mora vedeti, da tega ne bomo mirno gledali,« je po poročanju tiskovne agencije Reuters Luigi Di Maio danes zapisal na facebooku. Italija po številu smrtnih žrtev zaradi covida-19 sicer zaseda nezavidljivo tretje mesto na svetu. Od začetka izbruha 21. februarja je v državi umrlo že več kot 33.000 ljudi, potrdili pa so več kot 232.000 primerov okužbe. A število novih primerov že ves zadnji mesec vztrajno upada, država pa se počasi odpira. 3. junija nameravajo tudi odpraviti vse omejitve potovanja med posameznimi italijanskimi regijami. »Ves čas smo ravnali odgovorno in transparentno, tako bomo tudi nadaljevali. Ravno zaradi tega pričakujemo spoštovanje,« je še dejal Di Maio, ki naj bi se v soboto 6. junija v Ljubljani srečal s slovenskim zunanjim ministrom Anžetom Logarjem.

Čeprav je število okužb v nekaterih italijanskih deželah višje kot v drugih, pa je nevarnost okužbe v celotni Italiji nizka. Faktor širjenja bolezni je nižji od 1, torej okuženi ne prenese okužbe nujno naprej na novega človeka. In od začetka sproščanja omejevalnih ukrepov 18. maja ni prišlo do naraščanja okužb, je po poročanju STA utemeljil minister za zdravje Roberto Speranza.