Zavrnitev povabila

Košarica Merklove Trumpa »razbesnela«

S.R.
30. 5. 2020, 09.18
Posodobljeno: 30. 5. 2020, 09.41
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je zavrnila povabilo Donalda Trumpa na vrh G7, ki naj bi konec junija potekal v ZDA.

Reuters
Merklova meni, da je za tovrstne dogodke še prezgodaj.

»Zvezna kanclerka se predsedniku Donaldu Trumpu zahvaljuje za povabilo na vrh G7 konec junija v Washingtonu. Glede na splošne razmere, povezane s pandemijo, danes na osebno udeležbo in pot v Washington ne more pristati. Še naprej bo seveda spremljala razvoj pandemije,« je besede tiskovnega predstavnika nemške vlade Steffena Seiberta včeraj citiral politični časnik Politico. 

Vrh G7 je za Trumpa izjemnega pomena, meni namreč, da bi s tem jasno pokazali, da se svet po koronakrizi ponovno vrača v stare tirnice. Že marca letos, ko je pandemija novega koronavirusa zobe začela kazati tudi v ZDA, je Trump vrh G7, ki bi moral potekati med 10. in 12. junijem, odpovedal, nato je bilo govora, da bi ga izvedli prek videokonference, prejšnji teden pa je razkril, da razmišlja, da bi voditelje konec junija gostil v Beli hiši in v podeželski predsedniški rezidenci Camp David. V tvitu je zapisal, da bi bil ta vrh izjemen znak normalizacije razmer.

Politico je sicer še poročal, da naj bi med Merklovo in Trumpom ta teden potekal buren telefonski pogovor, v katerem sta obravnavala teme, kot so NATO, plinovod med Nemčijo in Rusijo ter odnosi s Kitajsko. Po mnenju Merklove naj bi bilo za vrh, predvsem za zbiranje večjega števila ljudi, še prezgodaj, saj se virus še vedno širi med prebivalstvom. Trumpa naj bi njena košarica »razbesnela,« je še poročal časnik.

Udeležbo zaenkrat zavrnila le Merklova

Drugi voditelji držav skupine G7 so Trumpovemu povabilu zaenkrat razmeroma naklonjeni. V petek je Bela hiša sporočila, da je Trump o vrhu G7 govoril tudi z britanskim premierjem Borisom Johnsonom in da sta se strinjala "o pomenu shoda G7 v živo v bližnji prihodnosti," poroča STA. 

Kanadski premier Justin Trudeau, ki je bil gostitelj vrha leta 2018, je dejal, da bi morala biti prioriteta srečanja v živo varnost. Predstavnik francoskega predsednika pa je dejal, da je Emmanuel Macron "pripravljen oditi v Camp David, če bodo zdravstveni pogoji to dovoljevali". Podobno je napovedal tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel, dodaja STA.