Rahljanje ukrepov

Grčija odpira svoje meje, a ne tudi za Združeno kraljestvo

J.P.
29. 5. 2020, 16.12
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 17.11
Deli članek:

Ne bo jim treba v karanteno, jih pa bodo naključno testirali.

Profimedia
Na seznamu ni Velike Britanije, ki je poleg Nemčije najpomembnejša za grški turizem.

Grške oblasti so danes objavile seznam 29 držav, s katerimi bodo 15. junija odprle meje za turistične obiske.

Državljanom in stalnim prebivalcem teh držav ob prihodu v Grčijo ne bo treba v karanteno. Potnike iz teh držav bodo sicer naključno testirali.

Turistični obiski bodo s 15. junijem mogoče za sledeče države: Albanijo, Avstralijo, Avstrijo, Severno Makedonijo, Bolgarijo, Nemčijo, Dansko, Švico, Estonijo, Japonsko, Izrael, Kitajsko, Hrvaško, Ciper, Latvijo, Libanon, Novo Zelandijo, Litvo, Malto, Črno goro, Norveško, Južno Korejo, Madžarsko, Romunijo, Srbijo, Slovaško, Slovenijo, Češko in Finsko.

Izjema Otok

Na seznamu ni Velike Britanije, ki je poleg Nemčije najpomembnejša za grški turizem. V Združenem kraljestvu so do zdaj potrdili 269.000 primerov okužb s covidom-19, 37.837 ljudi je umrlo. 

1. julija bodo Atene znova preučile epidemiološko stanje še v drugih državah in jih dodale na seznam, če bodo imele ustrezno epidemiološko sliko.

Dve letališči

Potniki iz držav, ki so na seznamu, bodo lahko leteli bodisi do Aten bodisi do Soluna.

Državljanom članic EU in schengenskih držav, ki priletijo na atensko letališče, že od 1. junija ne bo treba v karanteno. To med drugim velja za potovanja in poslovne obiske.