število okuženih morda do petnajstkrat višje od uradnih podatkov

V Braziliji doslej največ okuženih v enem dnevu, spet prek 1000 smrtnih žrtev koronavirusa

A.S./STA
29. 5. 2020, 09.13
Posodobljeno: 29. 5. 2020, 09.21
Deli članek:

V Braziliji so v zadnjem dnevu zabeležili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom in znova prek 1000 smrtnih žrtev covida-19. Kot je pozno v četrtek sporočilo zdravstveno ministrstvo, so v zadnjih 24 urah okužbo potrdili pri 26.417 ljudeh.

Profimedia
Pokopališče Parque das Flores, Recife, Brazilija.

Skupno število vseh potrjenih okužb v tej najhuje prizadeti državi v Južni Ameriki je s tem naraslo na 438.238. Gre za drugo najvišje število okuženih na svetu. Daleč največ - 1,7 milijona - so jih zabeležili v ZDA.

Število umrlih zaradi covida-19 je medtem v Braziliji naraslo za 1156, kar je tretje najvišje število smrti v enem dnevu od začetka epidemije. Ta je skupno v državi terjala že 26.754 življenj, kar jo med državami sveta uvršča na šesto mesto po številu smrtnih žrtev.

Nekateri strokovnjaki sicer menijo, da je dejansko število okuženih lahko do petnajstkrat višje od uradnih podatkov, saj v državi ni na voljo splošno razširjeno testiranje.

Novi koronavirus se tako še naprej širi, medtem ko zvezne oblasti in posamezne države ne najdejo skupnega jezika glede ukrepov za zajezitev. Večina zveznih držav je uvedla delne karantene, a si predsednik Jair Bolsonaro želi njihove čimprejšnje odprave, da bi lahko znova zagnali gospodarstvo.