Svet

Tudi Francozi spet v bare in restavracije, konec omejitve potovanj po državi

A.S./STA
28. 5. 2020, 20.33
Deli članek:

V Franciji se bodo lahko v soboto v okviru sproščanja ukrepov, ki so jih sredi marca uvedli z namenom zajezitve novega koronavirusa, odprli še bari, restavracije in kavarne, čeprav z omejitvami, je danes napovedal francoski premier Edouard Phillipe. Odpravili bodo tudi omejitev potovanj na 100 kilometrov od doma.

Reuters
V Franciji se bodo lahko v soboto v okviru sproščanja ukrepov, ki so jih sredi marca uvedli z namenom zajezitve novega koronavirusa, odprli še bari, restavracije in kavarne.

V barih, kavarnah in restavracijah bo lahko za posamezno mizo največ deset oseb, mize pa bodo morale biti najmanj en meter narazen. Zaposleni bodo morali nositi zaščitne maske, to bo veljalo tudi za goste, ko se bodo gibali.

Na območju širše pariške regije, ki je v pandemiji novega koronavirusa najhuje prizadeta v Franciji, bodo lahko gostinci odprli zgolj terase, je napovedal Phillipe po zasedanju pristojnih ministrov, ki so potrdili rahljanje ukrepov.

2. junija se bodo po vsej državi odprli tudi muzeji in znamenitosti. Tudi tam bo obvezno nošenje mask. Takrat se bodo odprla tudi gledališča, kjer bo treba upoštevati pravila omejevanja družbenih stikov.

Zbiranje na javnih krajih medtem ostaja omejeno na največ deset oseb.

O nadaljnjem rahljanju ukrepov bodo odločili 22. junija. Po tem datumu bi se lahko odprli še kinematografi in letovišča.

"Virus je še vedno prisoten po vsem ozemlju, pri čemer je razširjenost različna. Hitrost širjenja je trenutno pod nadzorom," je ob predstavitvi sproščanja ukrepov povedal francoski premier. Francoze je pozval k previdnosti in odgovornosti.

Izrazil je naklonjenost odprtju notranjih meja v Evropi 15. junija, pri čemer potnikom ne bo treba v karanteno. "Upoštevali bomo recipročnost," je poudaril glede ukrepa karantene.

Upravljavec pariškega letališča Orly je sicer danes sporočil, da bodo letališče, ki je zaprto od 31. marca, znova odprli 26. junija.

V Franciji, kjer so se razmere glede pandemije covida-19 umirile, so ukrepe začeli rahljati 11. maja. Takrat se je odrla večina trgovin, frizerski in kozmetični saloni, knjižnice in manjši muzeji. Od takrat so dovoljene tudi posamične športne aktivnosti na prostem. Covid-19 je v državi zahteval več kot 28.500 smrtnih žrtev, navaja AFP.