Mednarodni spor

Preobrat v vohunski zgodbi, aretirali so njegovo Zlato Madi

S.R.
28. 5. 2020, 09.05
Posodobljeno: 15. 11. 2023, 12.46
Deli članek:

Pakistanec zahteva, da mu vrnejo golobico, ki da ni vohunka, temveč zgolj izurjen pismonoša.

Profimedia
Golobi pismonoše lahko v enem kosu letijo tudi od 12 do 13 ur, pravi Habibullah.

Poročali smo že, da je Indija svoje severozahodne sosede obtožila vohunjenja. V primežu pakistanskih organov pregona se je namreč znašel »vohunski« golob, ki je imel na nogo pripeto kriptično sporočilo. Prepričani so, da gre za neke vrste kodo, ki jo zdaj poskušajo razvozlati strokovnjaki. Golob je postal ujetnik, še zdaleč pa ne gre za prvega »vohuna« svoje vrste, kot zatrjujejo Indijci. A resnica ni tako preprosta, pravzaprav je bolj preprosta, zdaj trdi nek pakistanski vaščan. 

Oglasil se je 42-letni Habibullah iz vasice Bugga v pakistanskem okružju Narowal. Ta se nahaja štiri kilometre od nadzorne črte (Line of Control - LoC) v Kašmirju, ki jo Indijec imenuje mednarodni mejni prehod, Pakistanec pa »delovna meja.« Za razliko od preostanka meje med državama ta del v Kašmirju ni mednarodno priznan. Kakor koli, Habibullah je za britanski The Independent zatrdil, da Indija ni zadržala »vohunskega goloba,« temveč njegovo leto dni staro golobico z imenom Zlata Madi. Kriptično sporočilo, vgravirano na obroček na njeni nogi, pa da ni nič drugega kot njegova kontaktna številka. 

Gre le za telefonsko številko

»Vse, kar mora Indija storiti, je, da pred tako imenovano kodirano sporočilo, pripeto na goloba, doda klicno številko za Pakistan, pa bodo dobili mene,« je pojasnil. Habibullah od indijskih oblasti in medijev terja opravičilo. »Glede tega vohunskega spora me niso kontaktirale niti indijske niti pakistanske oblasti. Če lahko vrnemo indijskega pilota, lahko Indija z vsem spoštovanjem vrne mojo golobico,« je še dodal rejec golobov ter pojasnil, da je na ramazanski bajram izpustil približno 12 golobov, med njimi tudi Zlato Madi. Razen slednje so se vsi vrnili, nato je slišal za aretacijo.

Habibullah ima v svojih golobnjakih skoraj 250 golobov, z vzrejo pa se ukvarja že zadnjih 30 let. Želi si le to, da se njegova Zlata Madi vrne, da bi morda celo lahko nastopila na današnjem tekmovanju golobov pismonoš. To po njegovih besedah poteka dvakrat letno, zmagovalec pa je tisti golob, ki poleti najdlje. »Golobe smo na tekmovanje pripravljali najmanj mesec dni, prepričan sem bil, da bo Zlata Madi osvojila zlato kolajno in prejela denarno nagrado,« je še potarnal razoračan rejec.