Jemal hidroksiklorokin

VIDEO: Trump omotičen in zibajoč. Je za to kriva kura?

J.P.
27. 5. 2020, 09.25
Posodobljeno: 27. 5. 2020, 09.31
Deli članek:

Številni so se obregnili ob predsednikovo držo. Eden od razlogov za videno bi lahko bilo zdravilo, ki ga je jemal.

Profimedia
Ameriški predsednik pred vencem

V ponedeljek so po Združenih državah Amerike potekale proslave spomina na padle vojake. Sicer zelo zadržano – pandemija novega koronavirusa je pač naredila svoje.

Ameriški predsednik Donald Trump se je padlim vojakom v družbi prve dame Melanie Trump poklonil na Nacionalnem pokopališču Arlingtonu, ameriškem vojaškem pokopališču, ki se nahaja na posestvu ameriškega generala začasa državljanske vojne Roberta E. Leeja v Arlingtonu.

Ponedeljkova slovesnost se je začela s polurno zamudo. Bela hiša za zamudo ni dala razloga.

Profimedia
Trump še vedno zavrača nošenje maske in v ponedeljek je ni imel ne na nacionalnem pokopališču Arlington, niti na podobni prireditvi na dan spomina v Baltimoru.

Stranski učinek hidroksiklorokina?

Trump se je ustavil pred vencem pred grobnico neznanemu vojaku, pri tem pa se zibal naprej in nazaj, kar je bilo še posebej očitno ob domala nepremičnem ozadju, ki ga je tvorila častna straža. Ameriški predsednik se je zibal tudi med državno himno; z razliko od podpredsednika Mikea Pencea, ki je stal povsem pri miru. Trump je v enem trenutku celo dvignil roko in jo nato hitro povesil.

Zibanje ni ostalo neopaženo. Številni so na družabnih omrežjih pripomnili, da je to posledica jemanja hidroksiklorokina, zdravila za malarijo in artritisa, ki ga je 74-letni Trump jemal, da bi se zaščitil pred novim koronavirusom, s katerim sicer ni okužen. Med stranskimi učinki sta tudi omotica in slabost.

Prekinjeno testiranje

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer začasno prekinila klinična testiranja hidroksiklorokina kot potencialnega zdravila za covid-19. V reviji Lancet je namreč bila objavljena študija, ki nakazuje, da bi lahko jemanje omenjenega zdravila v primeru covida-19 povečala možnost za smrt bolnikov.