Svetovna zdravstvenega organizacije (WHO) je danes sporočila, da je kot previdnosti ukrep začasno prekinila klinična testiranja hidroksiklorokina kot potencialnega zdravila za covid-19, ki ga izvajajo v nekateri državah.

Prvi mož WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus je na virtualni tiskovni konferenci pojasnil, da je organizacija odločitev za začasno prekinitev kliničnih testiranj hidroksiklorkina sprejela, ko je bila minuli teden v reviji Lancet objavljena študija, ki nakazuje, da bi lahko jemanja tega zdravila v primeru covida-19 pri bolnikih povečalo njihovo možnost za smrt. 

V klinično testiranje je bilo vključenih več sto bolnišnic iz nekaj držav sveta. Doslej je bilo v klinična testiranja vključenih 3500 bolnikov iz 17 držav. Testiranje je del širšega projekta pod vodstvom WHO, katerega namen je ugotoviti, ali lahko obstoječa zdravila, ki so jih razvili za zdravljene v primeru malarije, okužbe s hiv in ebolo ter za zdravljenje multiple skleroze, lahko pomagajo tudi v primeru covida-19. 

WHO je uporabo že doslej odsvetoval

Hidroksiklorokin se običajno uporablja za zdravljenje malarije in artritisa. WHO je že doslej odsvetoval uporabo zdravil, ki se uporabljajo za zdravljenje malarije, tudi v primeru okužbe z novim koronavirusom, dokler testiranja še niso končana. 

Več znanih osebnosti, vključno s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, je nedavno razkrilo, da hidoksiklorkin jemljejo kot preventivo pred okužbo z novim koronavirusom. Brazilsko ministrstvo za zdravje je prav tako minuli teden dovolilo uporabo hidoksiklorkina za zdravljenje covida-19. V študiji, ki so jo objavili v reviji Lancet, so ugotovili, da ima lahko to zdravilo hude stranske učinke, predvsem aritmijo srca. 

Tedros je ob tem danes poudaril, da sta hidroksiklorokin in klorokin varna za zdravljenje bolnikov z malarijo in nekaterimi avtoimunimi boleznimi.