shi zhengli

Kitajska virologinja: novi koronavirus je le vrh ledene gore

B.K.
25. 5. 2020, 20.22
Posodobljeno: 25. 5. 2020, 21.26
Deli članek:

Shi Zhengli koronaviruse v netopirjih preučuje že 15 let.

CGTN
Shi Zhengli

Priznana kitajska virologinja Shi Zhengli, ki na Inštitutu za virologijo v Wuhanu raziskuje koronaviruse v netopirjih, je spregovorila za kitajsko televizijo CGTN. V pogovoru je dejala, da so virusi, ki jih odkrivamo sedaj, "le vrh ledene gore". Ob tem je pozvala k mednarodnemu sodelovanju v boju proti epidemijam.

"Če želimo zaščititi ljudi pred virusi, ali preprečiti nov izbruh nalezljive bolezni, moramo že vnaprej spoznati te neznane viruse, ki jih v naravi prenašajo divje živali, in nanje pravočasno opozoriti," je dejala Shi, ki jo mednarodni mediji večkrat nazivajo kar "ženska netopirjev".

Shi je povedala, da so v laboratoriju vzorce novega koronavirusa dobili 30. decembra lani. "Opravili smo sekvenciranje vzorcev in izolacijo patogenov. Zelo kmalu smo ugotovili, da gre za novo vrsto koronavirusa. Pridobili smo celotno sekvenco genoma virusa, ki dokazuje, da ni enak tistim, ki smo jih poznali doslej. Zato smo ga poimenovali novi koronavirus. Kasneje smo s še dvema kitajskima inštitutoma celotno sekvenco genoma poslali Svetovni zdravstveni organizaciji, 12. januarja letos."

Inštitut za virologijo v Wuhanu, ki ga upravlja Kitajska akademija znanosti, je po epidemiji pljučnice SARS leta 2002 začel z raziskovanjem koronavirusov v netopirjih. Shi to skupino vodi že od začetka in je prepričana, da je njihovo dosedanje delo imelo pozitivne učinke na hitrost raziskav novega koronavirusa. "Koronaviruse v netopirjih smo začeli raziskovati leta 2004. V 15 letih smo nakopičili ogromno materiala, tehnologij, metod in raziskovalnih platform. V našo ekipo smo pridobili tudi veliko novega talenta. Zaradi vsega tega smo lahko našli vzrok neznane pljučnice v najkrajšem času." "V teh 15 letih smo se naučili kako sploh najti te viruse. Kasneje smo ugotovili, da v naravi obstaja genetska raznovrstnost med njimi. Imenujemo jih Sarsu podobni virusi. Tako smo ugotovili, da lahko ljudem nevarnost predstavlja mnogo novih tovrstnih virusov."

Shi je prepričana, da je mednarodno sodelovanje na področju odkrivanja in raziskovanja novih virusov dobro za vse. "Preko sodelovanja lahko dosežemo vzajemne koristi. Vsi lahko kar najhitreje razumemo delovanje novih virusov. Delo v laboratoriju, zbiranje vzorcev na terenu in modeli za zgodnja opozorila terjajo znanstvenike z mnogih področij in z različnimi izkušnjami. Ena majhna skupina tega dela ne more opraviti sama."

Ob tem je znanstvenica še opozorila pred "politizacijo znanosti". "To je obžalovanja vredno," je dejala. "Mislim, da znanstvenikom po svetu to ni všeč. Raziskovanje nalezljivih bolezni mora biti odprto in transparentno."