Inštitut

Direktorica laboratorija v Wuhanu: teorije o izvoru virusa so "čista izmišljotina"

B.K./STA
24. 5. 2020, 20.19
Posodobljeno: 24. 5. 2020, 21.54
Deli članek:

Ameriške oblasti so širile razlago, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v Wuhanu. Stroka to zavrača, vodstvo laboratorija v Wuhanu pa je trditve označilo za "čisto izmišljotino".

CGTN
Direktorica Inštituta za virologijo v Wuhanu Wang Yanyi.

Trditve, ki jih spodbuja ameriški predsednik Donald Trump, da virus sars-cov-2 izvira iz Inštituta za virologijo v kitajskem mestu Wuhan, ki naj bi bil tudi odgovoren za pandemijo novega koronavirusa, so "popolna izmišljotina", je danes po poročanju Deutsche Welle izjavila direktorica tega inštituta Wang Yanyi.

Inštitut za virologijo v Wuhanu je izoliral tri seve koronavirusa, ki so jih dobili iz netopirjev. "Imamo tri žive seve," je dejala in zagotovila, da se noben od njih ne sklada z virusom sars-cov-2. Tega virusa na inštitutu po njenih besedah niso preučevali. "O obstoju virusa sploh nismo vedeli, kako bi lahko iz našega laboratorija ušel, če ga nismo imeli?" je vprašala.

Po navedbah strokovnjakov naj bi novi koronavirus izviral iz netopirjev in naj bi preko drugega sesalca prešel na človeka.

Ti sumi so "popolna izmišljotina", je poudarila direktorica inštituta za kitajsko televizijo CGTN. "Tako kot vsi drugi tudi mi nismo vedeli, da virus obstaja," je dejala.

Inštitut v Wuhanu preučuje nekatere najbolj smrtonosne patogene na svetu. Znanstveniki s tega inštituta so na začetku epidemije s svojimi dognanji prispevali k boljšemu poznavanju novega virusa, njihovo delo pa so februarja objavili tudi v eni od znanstvenih revij.