Skrivnost je v torpedih

Kaj je skrivno orožje švedskih podmornic?

B.K.
24. 5. 2020, 18.45
Posodobljeno: 24. 5. 2020, 18.46
Deli članek:

Švedske podmornice imajo v svetu podmornic edinstveno in ne preveč poznano zmogljivost.

Wikipedia
Švedska podmornica HMS Gotland.

Švedske podmornice imajo edinstveno zmogljivost, ki jih loči od podmornic ostalih vojska, in ki ni prav dobro poznana. Znano je, da švedski podmorničarji upravljajo ne le z navadnimi torpedi pač pa tudi z lažjimi torpedi. Bolj neznano pa je, da lahko švedske podmornice v eno izstrelitveno cev naložijo dva tovrstna torpeda in izstrelijo oba hkrati.

Lahki torpedi, ki jih uporablja švedska mornarica so lažji in manjši od navadnih, a še vedno večji od ostalih 'lahkih' izvedb tega izstrelka. Narejeni so za uničevanje, njihova potencialna tarča pa so sovražnikove podmornice, manjše vojne ladje in celo torpedi nasprotnikov, poroča ameriška revija Forbes.

Za razliko od ostalih lahkih izstrelkov so švedski lahki torpedi vodljivi preko žice, kar je sicer značilno za njihove večje brate. Če se žica pretrga, torpedo vklopi avtopilota, ki se orientira po lastnem sonarju.

V eno izstrelitveno cev lahko podmorničar naloži dva tovrstna izstrelka, enega za drugim. To pomeni, da imajo lahko švedske podmornice naenkrat na voljo več izstrelkov od konkurenčnih. Zaenkrat razred podmornic Gotland izstreli iz šestih cevi hkrati osem torpedov. Štiri navadne in štiri lahke, še poroča Forbes.