Kritika in poziv

Peking: ZDA nas potiskajo na rob hladne vojne

B.K.
24. 5. 2020, 16.44
Posodobljeno: 24. 5. 2020, 16.47
Deli članek:

Kitajski zunanji minister je ZDA pozval naj prenehajo s konstruiranjem laži o Kitajski in pričnejo z njimi sodelovati.

Profimedia
Kitajski zunanji minister Wang Yi.

"Opazili smo, da so nekatere politične sile v ZDA vzele odnose med Kitajsko in ZDA za talce. Naši državi potiskajo na rob hladne vojne," je na nedeljski novinarski konferenci dejal kitajski zunanji minister Wang Yi.

ZDA bi po besedah kitajskega zunanjega ministra imele več od sodelovanja in mirnega soobstoja kot od sovražnosti in konfrontacije. Wang je ZDA pozval naj prenehajo zapravljati čas in naj začnejo z usklajevanjem makroekonomskih politik.

Ob tem je Wang administracijo ameriškega predsednika Donalda Trumpa obtožil, da uničuje odnose med državama in izvaja kampanjo za očrnitev Kitajske.

"Poleg novega koronavirusa se po ZDA širi tudi politični virus," je dejal kitajski zunanji minister. "Ta politični virus je uporaba vsake priložnosti za blatenje in napad na Kitajsko. Nekateri politiki popolnoma ignorirajo temeljna dejstva, si izmišljujejo preveč laži in kujejo preveč zarot."

Tako Trump kot ameriški zunanji minister Mike Pompeo sta Kitajsko obtožila, da je glede virusa delovala netransparentno, večkrat sta tudi ponovila njuno prepričanje, da je virus pobegnil iz kitajskega laboratorija. S tem se ne strnija večina svetovne znanstvene skupnosti, ki je prepričana, da je virus preskočil iz živali na človeka.