Orožje prihodnosti

VIDEO: To je najnovejše ameriško orožje: laser, ki z neba klati letala

B.K.
24. 5. 2020, 10.33
Posodobljeno: 11. 10. 2023, 08.23
Deli članek:

Pripadniki ameriške vojne mornarice so z novim laserskim orožjem z neba sklatili brezpilotno letalo, poroča ameriški vojaški portal Military.

US Naval Institute
Laserski top ODIN.

Najnovejše orožje v arzenalu ameriške mornarice je laserski top, ki lahko onesposobi sovražna brezpilotna letala, ki bi skušala napasti ameriško ladjevje. Laserski sistem so testno namestili na rušilno ladjo USS Dewey že konec lanskega leta, a so informacije o tem v javnost prišle šele zdaj, ko so zmogljivost laserja testirali na dejanskem brezpilotnem letalu. Za potrebe testa so laserski sistem sicer namestili na transportno ladjo USS Portland.

Iz posnetka, ki ga je objavila ameriška mornarica je videti, kako ladja iz posebnega topa izstreli močan žarek svetlobe. Ko se kamera obrne k brezpilotnemu letalu pa posname plamene, ki izbruhnejo ob stiku laserja s površino zrakoplova.

Laserski sistem poimenovan ODIN je naslednik starejšega prototipnega sistema LaWS, njegove zmogljivosti pa so strogo varovana skrivnost. Vojska razvija še druge podobne sisteme, uradniki v ameriški vojski pa so že namignili, da bodo po dva tovrstna sistema namestili na vse rušilce v floti.