milijarderji

Najbogatejših 25 Zemljanov je v zadnjih dveh mesecih zaslužilo 255 milijard dolarjev

B.K.
23. 5. 2020, 18.45
Posodobljeno: 23. 5. 2020, 18.50
Deli članek:

Super bogati so občutno bolj bogati kot so bili pred dvema mesecema.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Medtem ko je kriza, ki jo je s sabo prinesla epidemija novega koronavirusa prizadela delavce po vsej zemeljski obli, so največji lastniki kapitala na svetu mastno zaslužili. Med 23. marcem in 22. majem je namreč 25 najbogatejših zemljanov skupno obogatelo za še dodatnih 225 milijard ameriških dolarjev, piše ameriška revija Forbes. Teh 23 posameznikov in dve posameznici so sicer skupaj "težki" 1,5 bilijona ameriških dolarjev.

Največ premoženja merjenega v ameriških dolarjih je pridobil šef Facebooka Mark Zuckerberg, drugi največji dobitnik te krize pa je najbogatejši zemljan Jeff Bezos. Največji skok v odstotkih pridobljenega kapitala je sicer uspel Zhengu Huangu, 40-letnemu ustanovitelju drugega največjega kitajskega spletnega trgovca Pinduoduo.

Profimedia
Ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg.

Največ so sicer v povprečju dobili tisti milijarderji na listi, ki imajo v lasti delnice tehnoloških podjetij. Ameriški borzni indeks za tehnološka podjetja NASDAQ je v obdobju od konca marca do danes zrasel za neverjetnih 37 odstotkov. Je pa pred tem strmo padel, ko je svet zajela pandemija novega koronavirusa.

Na lestvici najbogatejših 25 prebivalcev tega planeta je sicer največ državljanov Združenih držav Amerike. Teh je kar 16. Sledita Kitajska in Francija s po tremi milijarderji, Španija, Indija in Mehika pa imajo na lestvici vsaka po enega. Seznam dominirajo moški, teh je namreč kar 23. Edini ženski med prvimi 25 bogataši sta ameriška dedinja trgovinske verige Walmart Alice Walton na 12. in Mackenzie Bezos, nekdanja žena Jeffa Bezosana 17. mestu.

Profimedia
Jeff Bezos

Na Forbesovi lestvici najbogatejših so še ostala znana imena kot so ustanovitelj Microsofta Bill Gates, generalni direktor konglomerata luksuznih dobrin LVMH Bernard Arnault, ameriški investitor Warren Buffett, ustanovitelja Googla Larry Page in Sergey Brin, lastnik modnega podjetja ZARA Amancio Ortega in ustanovitelj spletnega trgovca Alibaba Jack Ma.