V škripcih

Bil naj bi zelo bolan: Assange bi lahko umrl v zaporu

R.T.
22. 5. 2020, 13.58
Posodobljeno: 22. 5. 2020, 14.00
Deli članek:

Sodišče v Londonu je 25. marca zavrnilo Assangeovo prošnjo, da ga izpustijo iz zapora, kjer naj bi ostajalo tveganje, da se okuži z novim koronavirusom.

Reuters
Tožilstvo trdi, da je Assange usmerjal Manninga, ki se po spremembi spola sedaj imenuje Chelsea Manning, in z objavo škodoval nacionalni varnosti ZDA

Zvezdnica Obalne straže je včeraj razkrila, da je izgubila stik z avstralskim aktivistom Julianom Assangeom, ki ga je dolgo branila.

Zelo je bolan

Ustanovitelj WikiLeaksa, ki je leta 2010 objavila vrsto tajnih vojaških in diplomatskih dokumentov ZDA, je trenutno v strogo varovanem londonskem zaporu Belmarsh, kjer čaka na razsodbo glede zahteve ZDA za njegovo izročitev. V ZDA mu grozi sodni proces zaradi vohunjenja in zarote. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 175 let zapora.

Obtožnica ZDA proti Assangeu ima 18 točk. Med drugim je obtožen vohunjenja in zarote z ameriško žvižgačko Chelsea Manning, ki naj bi ji pomagal dešifrirati geslo računalniškega omrežja ameriške administracije. Če ga bodo spoznali za krivega, mu grozi do 175 let zapora.

Pamela Anderson je bila, kot je zatrdila, prva oseba, ki ga je obiskala v omenjenem zaporu. Dejala je tudi, da je Assange še vedno tam in da je "zelo bolan". "Ljudi izpuščajo na prostost zaradi situacije s covidom-19, tudi njega bi morali. V škripcih je; lahko bi umrl v zaporu. Upam, da ne bo," je dejala.

Zavrnjena prošnja

Sodišče v Londonu je 25. marca zavrnilo Assangeovo prošnjo, da ga izpustijo iz zapora, kjer naj bi ostajalo tveganje, da se okuži z novim koronavirusom. "Kot danes stojijo stvari, pandemija sama po sebi ni zadosten razlog, da bi gospoda Assangea izpustili iz zapora," je razsodila sodnica Vanessa Baraitser. Ob tem je poudarila, da je 48-letni Assange, ki je postopek spremljal prek videopovezave, v preteklosti že kršil določila pogojnega izpusta.

Assange se je namreč v času pogojnega izpusta leta 2012 zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo. Takrat so ga želele švedske oblasti zaradi domnevnega spolnega napada, a so kasneje švedski organi pregon opustili.