Umor

Hašodžijevi sinovi "odpustili" očetovim morilcem

B.K.
22. 5. 2020, 12.59
Posodobljeno: 22. 5. 2020, 13.29
Deli članek:

Salah Hašodži, sin umorjenega novinarja Džamala Hašodžija, je v javni izjavi zapisal, da odpušča morilcem njegovega očeta.

Profimedia
Salah Hašodži, sin umorjenega novinarja (levo) in prestolonaslednik monarhije princ Mohamed bin Salman.

"Na to blagoslovljeno noč, v tem blagoslovljenem mesecu se spominjamo božje besede: če človek odpusti in se spravi, mu bo Alah povrnil," je na twitterju zapisal Salah Hašodži. V izjavi piše še, da njegova družina morilcem odpušča. "Mi, sinovi mučenika Džamala Hašodžija, izjavljamo, da odpuščamo tistim, ki so umorili našega očeta."

Džamala Hašodžija, novinarja, ki je bil večkrat kritičen do oblasti v Saudovi Arabiji, je bil umorjen konec leta 2018, v prostorih saudijskega konzulata v turškem Istanbulu. Natančne okoliščine njegovega umora niso znane, najverjetneje pa so ga umorili sodelavci saudijskega režima. Po umoru naj bi njegovo truplo razkosali in ga po delih pretihotapili iz konzulata.

Profimedia
Džamal Hašodži

Saudova Arabija je zaradi tega na smrt obsodila pet ljudi, a gre za nižje uslužbence saudijske monarhije. vsi so bili obsojeni na skrivnem sojenju. V skladu z islamskim pravom in zakonodajo v Saudovi Arabiji je lahko kazen razveljavljena, če družina žrtve morilcu javno oprosti. Ali bo izjava Hašodžijevega sinu imela tovrsten učinek na obsojeno peterico še ni jasno.