V katastrofi, ki jo je v Indiji danes povzročil ciklon Amphan, je umrlo najmanj 84 ljudi. Kot je za medije dejal premier indijske zvezne države Zahodni Bengal Mamata Banerjee, »doslej še ni videl nesreče takšnih razsežnosti.« Že pred nevihto so evakuirali na milijone ljudi, ta je nato od obalnega območja vse do močvirnate regije Sundarbans in Kalkute povzročila pravo opustošenje, poročajo tudi mediji. Ciklon, ki naj bi oslabel v tropsko depresijo, se je medtem že premaknil proti Bangladešu

bengalski-zaliv, kalkuta, ciklon-amphan, indija
Profimedia
Ciklon Amphan je za seboj pustil opustošenje.

Banerjee je pojasnil, da je samo v Zahodnem Bengalu umrlo najmanj 72 ljudi. Še dva sta umrla v sosednji indijski zvezni državi Orisa. Najmanj deset jih je umrlo tudi v Bangladešu, med njimi tudi prostovoljec Rdečega križa. Večina smrtnih žrtev je posledica podrtih dreves in električnih drogov, večji del prebivalcev 14-milijonskega mesta Kalkuta pa je ostalo brez električne energije.

Amphan je sicer prvi »superciklon,« ki je od leta 1999 prizadel Indijo in Bangladeš, zlasti v ponedeljek pa so ga spremljali vetrovi tudi do 270 kilometrov na uro, zaradi česar je postal najmočnejši znan ciklon v Bengalskem zalivu v zgodovini. Preden je dosegel kopno, se je sicer nekoliko umirli, a je veter še vedno pihal s hitrostjo 160 kilometrov na uro, posamezni sunki pa so dosegali tudi hitrosti do 190 kilometrov na uro. Na območju se soočajo s poplavami morske vode, ki je prodrla do 25 kilometrov v notranjost. Ker je za prihodnji teden napovedano nenehno deževje, pričakujejo še hujše poplave.

bengalski-zaliv, kalkuta, ciklon-amphan, indija
Profimedia
Ciklon Amphan je za seboj pustil opustošenje.

»Kaj takega še nikoli nismo videli ali slišali. Ropotala so okna, tresla se je hiša, zunaj so gorela drevesa, druga so se podrla. Mislili, smo, da bomo umrli,« je za tiskovno agencijo AP opisal taksist iz Kalkute Javed Khan. V tem velemestu je z ene od šol dobesedno odneslo streho, v kokosove palme so udarjale strele, reke pa so prestopile bregove.

Banerjee je še pojasnil, da so močno poškodovane številne zgradbe, stare tudi več stoletij. Zaradi izpadov električnega toka so bili prebivalci odrezani od pomoči. Po navedbah ministrstva za energijo je brez električne energije ostalo najmanj milijon ljudi. »Trenutno se soočamo s tremi krizami: koronavirus, tisoče delavcev migrantov, ki se vračajo domov, in zdaj še ciklon,« je dodal.