Vojska na mejah

Avstrijsko mejo s Slovenijo zdaj nadzoruje vojska

B.K./STA
21. 5. 2020, 13.45
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 14.45
Deli članek:

Avstrija je na meje poslala vojsko.

Profimedia
Avstrijski vojaki.

Avstrija na svoje meje v pomoč policiji namešča vojsko. Vojaki so tako ponekod, tudi na meji s Slovenijo, že prevzeli svoje naloge, drugod se bo to zgodilo do petka. Gre za prvi tovrstni ukrep po drugi svetovni vojni.

Avstrija je sredi aprila v pomoč v epidemiji novega koronavirusa vpoklicala pripadnike avstrijske aktivne vojaške rezerve, da bi pomagali policiji. Z delom je v torek začelo 1400 pripadnikov, ki so oravili predhodno usposabljanje.

Na avstrijskem Koroškem naj bi vojaki z delom na meji s Slovenijo začeli danes, na avstrijskem Štajerskem so tam že od torka. Na Gradiščanskem bo avstrijsko mejo s Slovaško, Madžarsko in Slovenijo vojska varovala od petka, je danes sporočilo poveljstvo avstrijske vojske.

Vojaki bodo pomagali policiji pri izvajanju varnostnih nalog na področju migracij in covida-19, pa tudi pri zdravstvenih ukrepih v okviru nadzora na meji. Šlo naj bi predvsem za pripadnike t. i. aktivne rezerve oz. milice. Njihova namestitev pa bo trajala dva meseca. Če bodo ukrep podaljšali, je po besedah obrambne ministrice Klaudie Tanner odvisno od razvoja epidemije.