Protitelesa

Se švedska strategija ni obnesla? Številke so nižje od pričakovanih

J.P.
21. 5. 2020, 08.07
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 09.15
Deli članek:

Novi koronavirus je na Švedskem terjal 3831. Kar je trikrat več kot na Danskem, Finskem, Norveškem in Islandiji.

Profimedia
Za potrebe raziskave so po celotni državi opravili 1100 testov, objavili pa le podatke za prestolnico.

Švedska raziskava je pokazala, da je do konca aprila le 7,3 odstotka od več kot tisoč naključno testiranih prebivalcev Stockholma razvilo protitelesa za virus covid-19, čeprav je bil cilj njihove strategije čim prejšnja čredna imunost. Več o tem pozneje.

Upoštevaje, da so testiranje opravili konec aprila in da razvoj protiteles traja nekaj tednov, na Švedskem ocenjujejo, da se je z novim koronavirusom okužilo nekaj več kot 20 odstotkov vseh prebivalcev prestolnice.

Se upočasnjuje?

Strategijo je zasnoval glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell. Po njegovem priporočilu so bili ukrepi le prostovoljni, medtem ko so druge evropske države uvedle obvezne ukrepe in karanteno. Tako je večina šol, restavracij, kavarn in poslovalnic ostala odprtih. Statistični podatki kažejo, da je število umrlih zaradi covida-19 na Švedskem precej višje od tistega v drugih nordijskih državah, a vseeno nižje kot v Veliki Britaniji, Italiji, Franciji.

Število bolnikov na intenzivni negi se je na Švedskem zmanjšalo za tretjino, odkar je vrhunec doseglo konec aprila, pristojni pa trdijo, da se epidemija upočasnjuje, čeprav je Švedska v zadnjih sedmih dneh zabeležila najvišje število smrti na prebivalca v Evropi.

Tvegajo, da se ponovi

Raziskava protiteles in posledično čredne imunosti je torej pokazala, kar so napovedovali že modeli tamkajšnje stroke. Da so protitelesa zaznali pri 7,3 odstotkih prebivalcev švedske prestolnice za dve odstotni točki odstopa od pričakovanj stroke, je pojasnil Tegnell. Na tem mestu velja omeniti, da koncept čredne imunosti v primeru novega koronavirusa še ni bil preizkušen. Zatorej ni znano, kako dolgo so ozdravljeni pacienti imuni.
Za potrebe raziskave so po celotni državi opravili 1100 testov, objavili pa le podatke za prestolnico.

Čredna imunost sicer na Švedskem sicer ni cilj sam po sebi, temveč je namen njihove strategije upočasnitev širjenja virusa, da ne bi klonil zdravstveni sistem. Tamkajšnji strokovnjaki trdijo tudi, da države, ki so uvedle popolne karantene, da bi preprečile izpostavljenost virusu, tvegajo, da se jim situacija ponovi.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je sicer države opozorila, naj se ne zanašajo na čredno imunost. Po njihovih podatkih protitelesa razvije le en do deset odstotkov prebivalstva, kar je skladno z ugotovitvami v Španiji in Franciji.

Na Švedskem je trenutno okuženih več kot 30.000 ljudi, umrlo jih je 3831.