Guverner Kalifornije Gavin Newsom je poročal, da je v torek za covidom-19 umrlo 132 ljudi, kar je največ od začetka epidemije. Guverner New Yorka Andrew Cuomo pa je medtem poročal, da je v njegovi zvezni državi v torek umrlo 122 ljudi. To je več kot v ponedeljek (105), vendar pa je številka pod 200 že več kot teden dni. Novih hospitalizacij zaradi covida-19 je bilo v torek le še 295.

New York je sicer še vedno daleč najbolj prizadeta država s skupaj 345.000 potrjenimi okužbami in 28.636 mrtvimi. Kalifornija je potrdila 85.800 okužb in 3486 mrtvih. Kljub temu se tudi New York počasi odpira in Cuomo je od danes naprej med drugim dovolil maše in druge verske dogodke, a z največ deset ljudmi naenkrat.

Zadnja raziskava o protitelesih pri prebivalcih mesta New York je ugotovila, da jih ima 19,9 odstotka na splošno, vendar pa je med testiranimi v revnih predelih tistih s protitelesi kar 27 odstotkov. Izstopa predel Bronxa Morrisania, kjer so našli protitelesa pri 43 odstotkih testiranih. Hospitalizacija med prebivalci tega predela Bronxa je tudi za 81 odstotkov višja kot med vsemi prebivalci New Yorka.

Podoba v New Yorku se torej izboljšuje, nikakor pa ne po ZDA na splošno in v svetu. Okrog pet milijonov okužb po svetu pomeni, da je koronavirus v pol leta prizadel več ljudi po svetu, kot to uspe navadni gripi, za katero vsako leto zboli med tri do pet milijona svetovnega prebivalstva.

Še hitreje kot v ZDA

V minulem tednu so okužbe naraščale najhitreje v Latinski Ameriki. Celo hitreje kot v ZDA in Evropi. Brazilija se je z 291.000 okuženimi prebila na tretje mesto za ZDA in Rusijo, ki je zabeležila 308.000 okužb. Po svetu sedaj vsak teden potrdijo okrog milijon novih okužb.

V ZDA se nadaljuje odpiranje gospodarstva in odpravljanje ukrepov proti koronavirusu, a praktično od kraja do kraja različno. Nadaljujejo se tudi protesti ljudi, ki se jim zdi odpiranje prepočasno. Večinoma gre za proteste republikanskih volivcev proti demokratskim guvernerjem in županom. V sredo se je okrog 60 oboroženih moških namestilo pred državni kongres Montane v prestolnici Helena in protestiralo proti demokratskemu guvernerju Stevu Bullocku, ki je začel državo odpirati že konec aprila. Tam imajo le 478 okuženih in 16 mrtvih.

V prestolnici Illinoisa Springfieldu pa so vrgli iz zasedanja kongresa republikanca Darrena Baileyja, ker ni nosil maske v izraz podpore vsem prebivalcem Illinoisa, ki jih tarejo omejitve. Kolegi so mu med prvim zasedanjem državnega kongresa po desetih tednih pokazali vrata, guverner J. B. Pritzker pa ga je označil za sebičnega človeka, ki mu ni mar zdravje drugih. V Illinoisu je več kot 100.500 potrjenih okužb in več kot 4500 mrtvih.

Ameriška avtomobilska industrija, ki je v ponedeljek spet pognala svoje tovarne, se pri tem sooča s težavami. Najbolj podjetje Ford, ki je ustavilo proizvodnjo v Chicagu, ker ni bilo sedežev dobavitelja Lear iz Indiane, kjer so ustavili proizvodnjo zaradi okuženega delavca. Ford je že v torek ustavil proizvodnjo v isti tovarni zaradi dveh okuženih delavcev.

V sredo je pristanišče v Guamu zapustila ameriška letalonosilka Theodore Roosevelt, vendar le z okrog 3000 člani posadke, okrog 1800 pa jih je ostalo v karanteni na kopnem. Med njimi je 13 mornarjev, ki so se okužili, ozdraveli in se spet znova okužili. Letalonosilka je odmevala zaradi kapitana Bretta Crozierja, ki so ga po opozarjanju na okužbo odpustili, nato vzeli nazaj, odstopil pa je sekretar mornarice, ki ga je odpustil.