Svet

FOTO in VIDEO: Jezova sta se vdala, grozijo jim zgodovinske poplave

S.R./STA
20. 5. 2020, 11.34
Posodobljeno: 20. 5. 2020, 11.40
Deli članek:

V okrožju Midlend v osrednjem delu ameriške zvezne države Michigan so v torek zvečer razglasili izredne razmere zaradi nevarnosti obsežnih poplav, potem ko sta ob močnem dežju in poplavah popustila dva jezova.

Reuters
Zaradi močnega dežja sta popustila jezova Sanford in Edenville.

Guvernerka Michigana Gretchen Whitmer je odredila evakuacijo okoli 10.000 prebivalcev. Prebivalce je pozvala k čimprejšnji evakuaciji in naj se umaknejo na varno, saj bi lahko v središču mesta Midlend poplavne vode dosegle višino treh metrov. Opozorila je, da pričakujejo najvišjo raven voda v zgodovini in to v času pandemije novega koronavirusa.

Reuters
Zaradi močnega dežja sta popustila jezova Sanford in Edenville.

Zaradi močnega dežja, ki na območju pada že nekaj dni, sta v torek popustila jezova Sanford in Edenville, ki se nahajata okoli 225 kilometrov severno od Detroita in sta med seboj oddaljena okoli 12 kilometrov. Na videoposnetku je videti, kako se na jezu Edenville razliva jezero Wixom. Aktivirali so nacionalno gardo, na kraju pa okoli sto vojakov ugotavlja razmere. 

Mesto Midland z okoli 42.000 prebivalci je od jeza Sanford oddaljeno okoli 13 kilometrov. 

Na območju reke Tittabawassee in bližnjih jezer v okrožju Midland so morali ljudje zaradi poplav svoje domove zapustiti že v torek, sedaj pa so jih v manj kot 24 urah znova prisiljeni zapustiti. Zaradi močnega dežja so sicer že v ponedeljek v zvezni državi Michigan opozarjali na stabilnost več jezov.