Francija

Le teden dni po odprtju šol zabeležili 70 novih okužb med otroki

B.K.
20. 5. 2020, 10.25
Posodobljeno: 20. 5. 2020, 10.34
Deli članek:

Francija je zabeležila 70 novih primerov okužb v šolah, le teden dni po tem, ko so te ponovno odprle svoja vrata.

Profimedia
Otroci v šoli v Montreuilu.

Francija je šole in druge izobraževalne institucije zaprla 17. marca. Po dveh mesecih karantene pa so šole prejšnji teden znova odprle vrata, a z določenimi omejitvami. V vrtčevskih oddelkih je po novem lahko naenkrat največ 10 malčkov, v višjih starostnih skupinah pa največ 15 otrok hkrati.

A v ponedeljek so francoske zdravstvene oblasti zabeležile 70 novih primerov okužb s covidom-19 med otroki, ki so obiskali šolo, je za francoski radio RTL dejal minister za izobraževanje Jean-Michel Blanquer. "Bilo je neizogibno, da se bo to zgodilo," je dejal in dodal, da se je skoraj v vseh primerih okužba zgodila izven šole.

Po mnenju ministra je 70 primerov sicer majhno število okužb. V francoske vrtce in šole se je namreč vrnilo skoraj milijon in pol otrok.

Blanquer ob tem še meni, da je alternativa hujša od nevarnosti, ki na francosko družbo preti zaradi odprtja šol. "Strašanska škoda bo nastala, če otroci več mesecev ne bodo hodili v šolo. Lahko izgubimo celo generacijo otrok," je še dejal Blanquer.